Mide kanseri ve sıcak kemoterapi yöntemi

Mide kanseri ve sıcak kemoterapi yöntemi

Mide, yaşamımız için gerekli enerjinin kaynağı olan besinleri aldıktan sonra kısa bir süre depolayıp bağırsaklara iletir. Sindirimi başlatıp ilk enerji moleküllerini açığa çıkaran bu organımız görevini yaparken bazen istemediğimiz sonuçlar ile bizi doktora başvurmaya sevk eder. Özel Meltem Hastanesi cerrahi Doç Dr. Emel Canbay ''midenin bazen yanma ve ağrı şikayeti olabileceğini, bazen de bunlara ek olarak kanama olabileceğini söyledi. Bunun sebebi gastrit ya da ülser nedeniyle oluşabilir. Bazen de bu belirtiler mide kanserinden kaynaklanabilir'' dedi. Midede yanma, ağrı, hazımsızlık, halsizlik, zayıflama, iştahsızlık şikayeti olanların mide kontrolü için bir doktora başvurmaları gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Canbay; 'Mide kanseri belirtileri mide ülseri belirtilerine benzediğinden mide kanseri genellikle başlangıçta mide ülseri gibi tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Bu yüzden ülkemizde mide kanseri genellikle ileri evrede teşhis edilmektedir. Ve ne yazık ki yakın zamana kadar bu hastaların bir kısmı gecikmiş hastalar olarak kabul edilir ve ameliyat şansını kaybetmiş gözüyle bakılırdı.' demektedir. Ülkemizde ortalama yılda yirmi bin kişinin mide kanserine yakalandığını belirten Doç. Dr. Canbay, bu kanser türünün en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirtmektedir. Son otuz yılda cerrahi sınırlarımızın diğer tıp alanındaki gelişmeler ile paralel ilerlediğini kaydeden Doç. Dr. Canbay, mide kanseri gibi organdan başlayan kanserlerin yaklaşımında da yeni olanaklar sağladığını belirtmektedir.

 'Bazen mide karın ön ve arka duvarını aşarak karnın su toplaması ve çevre dokulara yayılması da görülebilir. Midenin içini döşeyen tabakadan başlayan tümör dışına doğru büyüyerek çevreye ve çevre dokudaki kan ve lenf damarlarına da yayılır.' diyen Doç Dr. Canbay, tümörün ameliyata uygun olup olmadığının görüntüleme laboratuar tetkikleri ile anlaşıldığını söylemektedir. Karnın içinden alınan sıvı, karın zarı ve doku örneklerinin patalojik incelemesi ile en son değerlendirmeler yapılır.

Bazen sitoloji bazen de 'karın içine yayılmış tümörü olanlar ameliyat olamaz' diye kapatıldığını belirten Dr. Canbay; 'Bu hastalar için gelişmiş ülkelerde ilerlemiş tıbbın sunduğu bir başka yaklaşım da sitoredüktif cerrahi dediğimiz karın zarının ve kanserli dokuların tamamen alınması ve takiben ameliyat esnasında sıcak kemoterapi uygulanmasıdır.' demektedir. Sözlerine ; 'Bu hastalarda özellikle hastalığın ileri evresine bağlı karın şişliği (asit) oluşmuşsa da bu durumda karın içine tedavi uygulaması ile bu durum kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır? şeklinde devam eden Dr. Canbay, yanıt oluşursa hastanın ileri tedaviye alınabileceğini vurgulamaktadır. Karaciğer tutulumunda da radyofrekans yöntemi ya da damarlardan ilaç verilmesi ile tedavi yolları denenmektedir.


Kanserin oluşumuna karşı önerilerde bulunan Doç. Dr. Canbay, kanserin oluşmasına engel olmak için beslenme alışkanlığının düzene sokulması gerektiğine değinerek tuzlu yiyeceklerin tüketilmesi, taze olmayan yiyeceklerin tüketilmesi mide kanserine neden olmaktadır. Doğal ve taze besinlerin tüketilmesinin mide kanseri oluşumuna engel olabildiğini belirtmektedir. Doç. Dr. Emel Canbay; 'Umudun bittiği yerde mutlaka başka bir umudun bizlere lütfedildiğini unutmayalım.' diye eklemektedir.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:26/06/2013
Okunma Sayısı:612
Soru sor