Kronik orta kulak iltihabı tehlikesine karşı duyarsız olmayın

Kronik orta kulak iltihabı tehlikesine karşı duyarsız olmayın
Kulak üç bölümden oluşmaktadır. İç, dış ve orta kulak şeklindedir. Orta kulak denilen bölüm kulak zarı ve kulak kemikçiklerini içerisinde barındırmaktadır. Kulak zar veya kemikçik kısmını etkileyebilecek bir hastalık sesin dış kulaktan iç kulağa iletilmesine engel çıkartarak iletim tipi dediğimiz işitme kaybına neden olabilmektedir. Böyle bir rahatsızlık kulak zarındaki bir delikten kulak kemikçiklerinin bir veya daha çoğunun tahribinden kemik zincirlerinin bozulmasına kadar pek çok çerçevede oluşabilmektedir. Orta kulakta oluşabilecek bir iltihap ortaya çıkarsa kulak zarı delinmektedir. Böylelikle iltihap dışarıya doğru akabilir. Bu delik genellikle kendi kendine geçmekte, kapanmaktadır. Eğer iyileşmezse genellikle kulak çınlaması sürekli bir akıntı görüldüğü işitme kaybı ortaya çıkabilir. Orta Kulak İltihabında Tedavi

Kronik orta kulak iltihapları
nda ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. İlaç tedavisi kulak akıntısını durdurmaktadır. Bu tedavi yönteminde aralıklı kulağın temizlenmesi, damla ve toz kullanımı gerekebilmektedir. Diğer yöntem olan cerrahi tedavide amaç iltihabı kontrol altına almak ve ortaya koyabileceği zararlı etkilerini önlemek amaçlanır. Son dönemde işitmenin de yeniden kazandırılması için farklı yöntemler uygulanmaktadır. Kulak zarını yamamak ya da yeniden yapılandırmak için bir çok doku kullanılabilmektedir. Bu dokular kulak kanalında bulunan deri veya kası kaplayan zar niteliğindedir. Hasara uğramış olan kulak kemikçiği yeniden yerleştirilebileceği gibi yapma bir kemik de kullanmak mümkündür. Bazen erimiş bir kulak kemikçiği yerine kıkırdak da kullanılabilmektedir.
orta kulak iltihabı

Orta Kulak Tamiri
Orta kulak iltihabı kulak zarıyla birlikte orta kulak kemikçiklerinde hasar meydana getirebilmektedir. Timpanoplasti yani orta kulak tamiri hem kulak zarının hem de kemikçik zincirinin tamirine verilen addır. Bu müdahale vasıtasıyla kulak zarının onarılması yapılmakta, duyma durumu ise daha iyi bir hale getirilmektedir. Uygulanacak bu müdahale dış kulak veya kulak kepçesi arkasından yapılmaktadır. Orta kulakta bulunan kemikçik zinciri kemikçiklere yeniden şekil verilerek veya diğer dokularla onarılmaktadır. Bununla beraber zar tamiri yapılmaktadır. Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz bölümü uzman doktorları orta kulak iltihabına karşı gerekli tedavi yöntemlerini kullanarak hastayı sağlığına kavuşturmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:29/01/2014
Okunma Sayısı:10194
Soru sor