Kontakt lens kullanmanın incelikleri

Kontakt lens kullanmanın incelikleri
Kontakt lens kullananlarda gözlerde kuruma hissi sık rastlanan bir durumdur. Unutmamak gerekir ki, yumuşak kontakt lens su içeren bir maddedir ve kurumaması gerekir. Yani sürekli olarak su ile beslenebileceği bir ortamda bulunmalıdır.

Lens Kullanmanın Detayları

Özel Meltem Hastanesi uzma göz doktoru Bülent Yiğit kontakt lens kullanımıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Kontakt lensin, kornea ve sklera gibi gözün dış yüzeyi üzerine yerleştirilebilen, kırma kusurlarını düzeltme veya tedavi edici amaçlarla kullanılabilen protezler olduğunu belirten Dr. Bülent Yiğit, "Kontakt lensler hakkında günümüzde de çok büyük tereddütler vardır. Oysa yeryüzünde halen 80 milyon insan kontakt lens kullanmaktadır. Gelişmiş ülkelerde kontakt lens kullanım oranları çok yüksektir. Bununla birlikte, kontakt lenslerle ilgili sorunları kullanıcıların bilmesi çok önemlidir. Kontakt lens kullananlarda gözlerde kuruma hissi sık rastlanan bir durumdur" diye konuştu."Unutmamak gerekir ki, yumuşak kontakt lens su içeren bir maddedir ve kurumaması gerekir" diyen Yiğit şunları söyledi: "Yani sürekli olarak su ile beslenebileceği bir ortamda bulunmalıdır. Bu gereksinimi lens gözdeyken gözyaşı, göz dışında iken saklandığı solüsyon sağlar. Gözümüzün önünde gözyaşı film tabakası denilen adeta ince bir havuz bulunur. Yani dış dünyaya karşı çıplak değildir. Kontakt lens bu havuzun içinde bir bakıma yüzmektedir. Eğer bu havuzun derinliği azalırsa lensin gözün dış yüzeyi olan korneaya teması artar ve batma hissi uyanır. Gözyaşı azlığı (özellikle kadınlarda, yaşa bağlı ya da romatizmal hastalıkların eşlik ettiği durumlar), bilgisayar kullanımı gibi dikkati artıran, dolayısıyla kırpma sayısının azalmasıyla göz yüzeyinden gözyaşının buharlaşma yoluyla uzaklaştığı durumlar, gözyaşını gözden uzaklaştıran klima, radyatör ya da kuru iklimler, gözyaşını daha fazla kullanan yüksek su içerikli kontakt lensler, gözde gözyaşı dengesizliği yaratan çeşitli göz hastalıkları (kirpik dibi hastalıkları vs.) göz kuruluğunun sebepleridir. Genellikle özellikle akşama doğru kontakt lensi bir yabancı cisim gibi hissetme, kızarma, gözlerde kuruluk hissi, göz yorgunluğu, kapaklarda ağırlaşma ve uyku hissi şikâyetleri oluşur."Vakit kaybetmeden doktora gidin"Sağlıkla ilgili her durumda olduğu gibi göz kuruluğunda da erken teşhis ve tedavi önemlidir" uyarısında bulunan Dr. Bülent Yiğit şu tavsiyelerde bulundu: "Sürekli gözyaşı miktarı ve kalitesinde azalma meydana geldiğinde, göz yüzeyi yeterli seviyede beslenemeyeceğinden dolayı tahriş olmaya başlar ve enfeksiyon riski doğurur. Gözde, yukarıda sayılan belirtiler gözlemleniyorsa en kısa sürede bir göz doktoruna görülmekte fayda vardır. Kullanılan kontakt lens daha düşük su içerikli bir lensle değiştirilebilir. Gerektiğinde içerdiği lense zarar veren prezervan maddeleri içermeyen suni gözyaşı damlalarını lens gözde iken göz uzmanı tarafından belirlenecek dozda kullanılabilir.
Kontakt lens kullananlarda özellikle bu şikâyetler oluştuğunda yoğun klimalı, sigara dumanlı, nem oranının düşük olduğu ortamlardan kaçınmak önemlidir. Kişi sıcak oda, saç kurutma makineleri veya rüzgârlı ortamlardan kendini korumalıdır. Gözyaşı da diğer sıvılar gibi buharlaşma özelliğine sahiptir. Buharlaşmayı engellemek için ortamı nemli tutmak faydalı olabilir. Bu amaçla kışın içeriyi ısıtmak için kullandığımız kalorifer veya sobanın üzerine bir kap içerisinde su koymakla odanın nemli kalması sağlanabilir. Uzun süreli bilgisayar kullanan kişiler için gözlük kullanmak daha iyi bir tercih olabilir."Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı
Op. Dr. Bülent Yiğitwww.meltemhastanesi.com
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/06/2012
Okunma Sayısı:20447
Soru sor