Kızamıkçık ihmale gelmez

Kızamıkçık ihmale gelmez

Döküntü, hafif ateş, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişme, tipik nezle belirtileri ve burun akıntısı... Bu belirtiler, genellikle çocuklarda görülen kızamıkçığa ait. Çocuklar bu hastalığı hafif atlatıyor ama anne karnındaki bebekler o kadar şanslı olmuyor.

Kızamıkçık, sadece çocukluk döneminde görülen bulaşıcı bir hastalık değil. Çocukluğunda bu hastalığı geçirmemiş her yaş grubundan kişi kızamıkçık olabiliyor.

Belirtilere Karşı Dikkatli Olun

Kızamıkçık, bağışıklığı olmayanlara hava yolu ile kolayca bulaşıyor. Hafif ateş, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişme ve burun akıntısı gibi şikayetlere neden oluyor. Erişkinlerde kızamıkçık sırasında eklem iltihabına bağlı olarak eklem ağrıları da görülebiliyor. Ayrıca kanama bozuklukları, ilerleyici beyin iltihabı gibi korkutucu etkilere de neden olabiliyor. 15-49 yaşları arasında hamileyken kızamıkçık geçiren kadınların çocukları ise doğumsal kızamıkçık sendromu riskiyle karşı karşıya.

Anne adayı kızamıkçık olduğunda hastalık plasenta aracılığıyla bebeğe geçiyor. Kimi zaman anne, hastalığı ateş, döküntü ve soğuk algınlığına benzer belirtilerle geçirerek griple karıştırabiliyor. Kızamıkçık virüsü, anne üzerinde olumsuz bir iz bırakmazken bebekte ciddi ve kalıcı hasarlara neden oluyor.

Bunlar arasında ağır kalp kusurları, sağırlık, zeka geriliği, beyin hasarı ve katarakt gibi doğumsal özürler bulunuyor. Uzmanlar, hamilelikte kızamıkçık geçiren annelerin sağlıklı doğan çocukları okul çağında şeker hastalığından yakınabiliyor.

Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:25/02/2011
Okunma Sayısı:11271
Soru sor