Karaciğer kanserine karşı dikkat

Karaciğer kanserine karşı dikkat

Karaciğer rahatsızlıkları pek fazla belirti vermediğinden dolayı tanısının konması da hayli geç olabiliyor. Karaciğer kanseri kötü huylu tümörlerdir. Karaciğer kanseri toplumumuzda en sok rastlanan kanser türlerindendir. Karaciğer kanserinin tam olarak nedeni bilinmemekler birlikte hastalığı tetikleyen ve riskini artıran bazı etkenlerin olduğu düşünülmektedir. Bunlar hepatit B ve C, alkole bağlı gelişen karaciğer sirozu, karaciğer adenomu, metabolik hastalıklar ve bazı ilaçlar olarak sıralanabilir.

Karaciğer Kanser Belirtileri

Karaciğer kanserinin erken evrede belirtisi yoktur. O sebeple uzman doktor tanı koyduğunda genellikle hastalık ileri evrededir. Hastaların bu evrede genellikle şikayetleri iştahsızlık, çabuk yorulma, kilo kaybı, karında sıvı birikmesi, sarılık gibi durumlardır. Bazen karnın üst sağ kısmında ağrı ve dolgunluk hissi kendisini belli edebilir. Kanser temelinde kendisini sürekli tekrar eden bir karaciğer rahatsızlığı vardır.

karaciğer rahatsızlığı


Karaciğer Kanserinde Teşhis ve Tedavi

Karaciğer kanserine yakalanmış kişi hepatit b taşıyor veya siroz hastasıysa bu hastalığın olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Muayenede doktor karaciğerde büyüme, gözlerde sararma ve karaciğerde sıvı birikimi gözlemleyebilir. Yapılan kan testinde fetoproteinin yüksek oranda çıkması kanser tanısını güçlendirir. Bunların yanında manyetik rezonans görüntüleme, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi tanının konmasında büyük yarar sağlayacaktır. Karaciğer tedavisinde öncelikle başvurulacak yöntem hepatektomidir. Özellikle kanser sadece karaciğer ile sınırlanmış ise bu yöntem başarılı sonuç vermektedir. Eğer hastalık karaciğerin tamamına yayılmış ve alınması gerekiyorsa bu karaciğer nakliyle gerçekleştirilir. Fakat her iki durumda da kanserin karaciğer dışına sıçramaması ve kanser evresinin bunun için sakıncalı bir durum oluşturmaması gerekmektedir.

Ameliyata gerek olmadığı durumlarda lazer, ablasyon, radyofrekans ile kanserin olduğu doku ortadan kaldırılabilmektedir. Bununla beraber kemoterapi de karaciğer kanserlerinde kullanılabilecek bir yöntemdir. Hangi yöntemin hastaya uygulanacağı kanserin durumuna ve doktorun muayenesine göre şekillenecektir. Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi bölümü uzman doktorları karaciğer kanserine karşı en etkin tedavi yöntemlerini uygulayarak hastayı sağlığına kavuşturmaktadırlar.

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:28/01/2014
Okunma Sayısı:10317
Soru sor