Hemoroid ağrılarından kurtulmak elinizde

Hemoroid ağrılarından kurtulmak elinizde
Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid toplumumuzda oldukça yaygın şekilde görülmektedir. Gündelik yaşamda kişiyi oldukça rahatsız eden bu hastalık eğer tedbir alınmaz ise kişinin yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Hemoroid, anal kanalın iç duvarını örten tabakanın altında oluşan genişlemiş toplardamarlardır. Hemoroid şikayeti olanların genellikle ailesinde yakın bir durum bulunmaktadır. İlerleyen yaş, kabızlık, hamile kadınlarda ıkınmaya bağlı olarak basınç nedeniyle toplardamarın bağ dokusundaki gevşeme ile hemoroid kendisini göstermektedir.

Hemoroid
ortaya çıkaran tetikleyen pek çok etken bulunmaktadır. Asitli içecekler, aşırı alkol tüketimi, baharat, turşu, acılı yemek tüketimi hemoroid oluşumunda etkin rol oynar. Büyük tuvalet esnasında kan görülmesi hemoroidin oluştuğu anlamındadır. Bununla birlikte işi gereği sık oturanlar ya da sıklıkla ayakta duranlarda da hemoroid oluşumu gözlemlenmektedir.

Hemoroid
in en önemli belirtisi kanamadır. Büyük tuvalet esnasında fark edilecek biçimde bir kanama görülür. Bir başka belirti de makat bölgesinde aşırı yanma ve ağrı hissidir. Ağrılar sancılı ve şiddetli olmaktadır. Ağrının yanında kaşıntı da kendisini belli eder. Makat bölgesinde oluşan bu aşırı kaşınma bölgeyi tahrip etmektedir. İç çamaşırda hissedilen akıntı ve ıslaklık hissi, yine hemoroidal yapının oluşumunun göstergesidir.

Belirtileri Dahilinde Mutlaka Doktora Görünün
Hemoroid hastalık belirtilerinde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Hemoroidal hastalıkta tedavi hemoroidal hastalığın derecesine göre farklılık gösterebilmektedir. Hemoroidal hastalık eğer 1 ve 2. evredeyse ağrı kesici, ilaçlar, diyet ve kremler ile bu ağrı sonlandırılabilmektedir. Başka bir tedavi yöntemi olan skleroterapi dediğimiz hemoroidin içine iğneyle ilaç verilmek suretiyle kurutulması işlemi olmaktadır. Bant ligasyonu dediğimiz tedavide de hemoroidin köküne lastik bant yerleştirme uygulanmaktadır. Şayet hemoroid 3 ve 4. aşamaya gelmiş ise genel olarak cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Cerrahi müdahale için kesinlikle uzman bir doktorun konuyu ele alması lazımdır. Cerrahi ameliyat dört farklı şekilde yapılabilmektedir. Açık hemoroidektomi, kapalı hemoroidektomi, stapler dediğimiz dikişsiz hemoroidektomi, damar mühürleyici cihazlarla dikişsiz yapılan hemoroidektomi tedavide kullanılan yöntemlerdir.Uzman cerrah gerekli muayeneyi yapar ve hastaya gerekli bilgileri verir. Daha sonra hemoroidin evresine göre gerekli tedavi yöntemini uygular. Ameliyat sonrası hastanın dikkat edeceği başka hususlar olacaktır. Bunlardan en önemlisi diyet olacaktır. Doktor yenmesi veya içilmesi gereken sakıncalı besin maddelerini hastaya söyleyecek bunun yanında ilaç veya krem uygulaması verebilmektedir. Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi bölümü uzman doktorları hemoroid ameliyatını başarılı bir şekilde uygulamakta hastayı günlük yaşamda oldukça olumsuz etkileyen bu hastalıktan kurtarmaktadırlar.  
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:31/12/2013
Okunma Sayısı:9479
Soru sor