Havalar isındı, göz alerjileri arttı

Havalar isındı, göz alerjileri arttı
Baharın gelmesiyle göz kaşıntısı şikayetleriyle gelen hastalarda artış olduğunu belirten Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bülent Yiğit, göz allerjilerinin tedavi edilmediğinde ciddi göz problemlerine yol açabileceğini söyledi.

Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bülent Yiğit alerji ve belirtileri konusunda şunları söyledi: "Allerji; vücuda giren ya da temas eden bir maddeye karşı vücudun kendine zarar verecek derecede reaksiyon göstermesidir. Bu reksiyonlar normal düzeyinde olursa, vücudu korumak içindir. Ancak allerjik kişilerde reaksiyonlar zararlı olacak derecede fazladır. Organizmanın allerjenlere (allerjiye neden olan ajanlar) karşı aşırı duyarlı olması halidir. Allerjik konjonktivit göz kapaklarının içini ve gözün beyaz kısmını saran ve konjonktiva olarak isimlendirilen zarın allerjiye bağlı olarak gelişen iltihabıdır.Gözlerin kızarması, sulanması ve kaşıntı ile kendini gösteren "Allerjik konjonktivit" çok sık rastlanan bir göz rahatsızlığıdır. Allerjik konjunktivik tekrarlayıcı bir durum olup, havadaki allerjenlerin konjunktivada oluşturduğu hipersensitif (aşırı duyarlılık) reaksiyonundan kaynaklanır. Potansiyel allerjenler polen, hayvan tüyü, toz ve küfü içerir. En büyük semptom kaşınma ve kızarmadır. Bunun dışında ışıktan rahatsız olma yanma,sulanma,yabancı cisim hissi, hafif kapak düşüklüğü ve çapaklanma da görülebilir. Şikayetler tipik olarak akşam saatlerinde artar. Özellikle açık havada geçirilen zamanlardan sonra göz daha fazla alerjene maruz kalacağından kızarıklık ve kaşıntı şikayetleri artacaktır." Göz alerjilerinin tipleri nelerdir?
 
Allerjik konjonktivitin bir grup hastalığı tanımlayan genel bir terim olduğunu belirten Yiğit, "Alt tipleri arasında mevsimsel allerjik konjonktivit, pereniyal allerjik konjonktivit (uzun süreli allerjik konjonktivit), vernal keratokonjonktivit, atopik keratokonjonktivit ve dev papiller konjonktivit yer almaktadır. Mevsimsel alerjik kojonktivit en sık rastlanan allerjik göz hastalığıdır. Tüm alerjik konjunktivit olgularının yaklaşık olarak yarısı bu guruptandır. Burada etken sıklıkla polenlerdir. İki taraflı göz yaşarması, kaşıntı, yanma hissi ve kızarıklık görülür. Göz kapakları hafif şişmiş olabilir, görme normaldir. Sıklıkla burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi allerjik rinit bulguları da eşlik eder. Pereniyal yani uzun süreli alerjik konjunktivit yıl boyunca mevcuttur ve bu tipten başlıca ev tozu ve hayvan atıkları sorumludur. Bu tip daha az yaygın olup genellikle mevsimsel tipten daha az şiddetli biçimde ortaya çıkar. Vernal keratokonjonktivit (Bahar Keratokonjonktiviti)  Çocuk ve genç erişkinleri etkileyen bir allerjik konjunktivit tipidir. Ilık ve kuru iklimli bölgelerde daha sık ve şiddetli görülür. Erkeklerde daha sık görülmektedir. Ortaya çıkışı genellikle 5 yaşından sonradır ve genellikle ergenlik çağına gelindiğinde hastalık sonlanmaktadır. Hastalığın süresi nadiren 5-10 yılı geçer. Tipik olarak mevsimseldir ve ilkbahardan yaz sonuna kadar sürer.Vernal konjonktiviti olan çocuklarda kornea'nın yapısal bir hastalığı olan keratakonus'un gelişme riski daha yüksektir. Atopik keratokonjonktivit  körlük riskinin en fazla görüldüğü allerjik konjonktivit formudur. Nadir olarak ve gençlerde görülür. Yirmili yaşlar civarında başlar ve uzun yıllar devam eder. Atopi kişinin alerjik bozukluk geliştirmesine yol açan kalıtımsal ve yapısal bir özelliktir. Bu konjonktivit tipi astım, rinit, atopik dermatit, besin allerjisi gibi atopi belirtileri gösteren kişilerde görülür. Göz bulguları genellikle diğer atopik bulguların ortaya çıkmasından bir kaç yıl sonra gelişir ve vernal keratokonjonktivite benzer şekildedir. Göz kapakları sıklıkla tutulmuştur. Kapak cildi kızarık, kalınlaşmış ve pul pul olmuştur. Kirpik dibi iltihabına sık rastlanmaktadır. Dev Papiller Konjunktivit; kontakt lensler, kontakt lens temizlik veya bakım ürünlerine karşı gelişebilir. Bazen göz protezleri ve göze konulan dikişler de bu tabloyu oluşturabilmektedir. Tedavisinde bu tabloya yol açan etken ortadan kaldırılmalı ve alerjiyi önleyici ilaçlar kullanılmalıdır" diye konuştu.

Nelere dikkat edilmeli?Op. Dr. Bülent Yiğit alerji konusunda alınacak tedbirleri şöyle sıraladı: "Allerjik konjonktivitin tedavisinde prensip; eğer biliyorsak allerjiye neden olan etkenden uzak durmaktır. Gözü kaplayan güneş gözlükleri alerjenle direk teması azaltacağı için önerilmektedir. Soğuk kompres vazokonstriksiyon yaptığından dolayı faydalı olabilir. Bunların dışında semptomların görüldüğü süre boyunca anti allerjik, kortikosteroid (mutlaka doktor kontrolünde), asetil sistein ve siklosporin gibi topikal damlalar kullanılır. Allerjik konjonktivit, çok sık rastlanan, tekrarlayıcı bir göz rahatsızlığı olup tedavi edilmediğinde ciddi göz hastalıklarına ve hatta körlüğe sebep olabilen bir hastalıktır."
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:24/05/2012
Okunma Sayısı:22154
Soru sor