Guatr tedavisinden korkmayın

Guatr tedavisinden korkmayın

Guatr dediğimiz rahatsızlık tiroid bezinin büyümesi demektir. Bu büyüme vasıtası ile tiroid bezinin işlevi olumsuz bir biçimde etkilenmektedir. Kanlanma oranı tiroid bezinde oldukça yüksektir. Tiroid hormonları tiroid bezi sayesinde salgılanmaktadır. Bu salgılanan salgıların azalması veya çoğalması olumsuz bir biçimde etki yapmaktadır. Fazla hormon salgılanamsı duruma hipertiroid demekteyiz.

Hipertiroidin nedenlerine baktığımızda sinirlilik hali, iştahlı olmaya rağmen kilo kaybı, sık idrar dışkılama, ellerde aşırı terleme, kaslarda meydana gelen güç kaybı, halsizlik ve çabuk yorulma, adet düzensizliği, kısırlık gibi belirtiler hipertiroide işaret etmektedir.

Hormonların fazla üretildiği guatr tipinde kalp çarpıntısı ve terleme, gözlerin yuvalarından taşacak hale gelmesi, kilo almalarda sıkıntılar yaşama, sinirlilik, adet düzensizlikleri ve ishal guatra işaret etmektedir. Hormonlar şayet az üretilmeye başlarsa saçlarda kuruma, hareketlerde yavaşlama, adet düzensizlikleri ve saç dökülmeleri görülmektedir. Hormonal durumda bir dengesizlik olmadığı hallerde yalnızca tiroid bezinde büyüme ve nodül oluşumu gözlemlenebilir.

Guatr Tedavisi

Guatr tedavisinde öncelikle kapsamlı bir muayene söz konusudur. İyot ve ilaç tedavisinin yanı sıra cerrahi müdahale de gerekebilmektedir. Hormon yetersizliği mevcut ise hormonal ilaç tedavisi uygulanması uygundur. Hormon fazlalığı gözlemleniyorsa hormonal yapılanmayı engellemesi için bazı ilaçlar verilir. Gözlemler sonucu hormon seviyesi normal düzeye indiğinde iyot veya ameliyat tedavisi uygulanmaktadır. Tiroid bezinde nodüller gözlemleniyor fakat hormon dengesizliği yok ise genellikle cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

Cerrahi müdahale şayet büyümüş olan nodüller yemek borusunu sıkıştırma şikayeti, guatrda kanser tespiti, büyümüş bir halde olan guatrın hormon dengesizliğine sebep olması, boyunda büyümüş olan guatrın estetiksel sorunlara neden olması gibi durumlar var ise yapılmaktadır.

Guatr tedavisi için geç kalınmamalıdır. Şayet geç kalınırsa hastalık ileri bir boyuta taşınır ve tedavide bir takım güçlükler yaşanabilir. Bu nedenle yukarıda saydığımız belirtiler mevcut ise kişinin mutlaka uzman bir Genel Cerrah?a başvurması gerekir.

Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü guatr tanı teşhis ve tedavisinde en uygun yöntemleri kullanarak kişinin hızla sağlığına kavuşmasına yardımcı olmaktadırlar.

Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:07/12/2013
Okunma Sayısı:9782
Soru sor