Guatr tedavisi şimdi uzman ellerde çok kolay

Guatr tedavisi şimdi uzman ellerde çok kolay
Tiroid bezinin büyümesine tiroid denir. Bu büyüme ile tiroid bezinin işlevi olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Yaklaşık 15-20 gram ağırlığında olan ve bir iç salgı bezi olan tiroid bezi, nefes borusunun iki tarafında yer alır. Tiroid bezinin kanlanma oranı çok yüksek olmaktadır. Tiroid bezi tiroid hormonlarını salgılamaktadır. Bu salgının azalması veya çoğalması olumsuz etki yaratmaktadır. Şayet tiroid bezi normal şekilde hormon salgılarsa ötiroidi denmektedir. Fazla hormon salgılamasına ise hipertiroidi diyoruz.Guatr Belirtileri Nelerdir?Hormonların fazla üretilmiş olduğu guatr şeklinde kalp çarpıntısı, titreme, sinirlilik, terleme, gözlerin yuvalarından çıkacak gibi durması, iştahta artma, kilo almada sıkıntılar meydana gelmesi, adet düzensizlikleri, ishal guatrın başlıca belirtileri olmaktadır. Hormonlar eğer az üretilirse hareketlerde yavaşlama, saçlarda kuruma ve dökülme, adet düzensizlikleri, ellerde kuruma görülebilmektedir. Hormonal dengesizliğin olmaığı durumlarda sadece tiroid bezinde büyüme ve nodül oluşumu gözlemlenebilir.
guatr tedavisi

Guatr Tedavisinde YöntemHasta uzman hekim tarafından muayene edildikten sonra ilaç ve iyot tedavisine başlanır. Bunun yanında cerrahi müdahale de yapılmaktadır. Hormon yetersizliği olan hastalara ilaç takviyesi yapılmaktadır. Şayet hastada hormonal fazlalık tespit edilmiş ise hormon yapılanmasını engelleyecek ilaçlar verilmektedir. Hormon seviyesi normal düzeye geldiğinde ise iyot ve ameliyat tedavisine geçilir. Eğer hormon dengesizliği gözlemlenmiyorsa ama yine de tiroid bezinde nodüller kendisini gösteriyorsa genellikle cerrahi müdahal uygulanır.

Hangi Durumlarda Cerrahi Müdahale Gerekir?
Cerrahi müdahale; büyümüş olan guatr veya nodüllerin yemek veya soluk borusunu sıkıştırmalarından dolayı bir şikayet var ise, guatrda kanser tespit edilmiş ise, büyümüş haldeki guatrın hormon dengesizliğine yol açtığı saptanmış ise, boyunda büyümüş olan guatr estetik problemlere neden oluyor ise cerrahi müdahale uygulanabilmektedir.

Guatr tedavisi
nde geç kalınır ise hastalık ileri bir boyuta taşınacak ve tedavisi de zorlu olacaktır. Buna meydan vermemek için yukarıdaki belirtiler dahilinde mutlaka uzman bir hekime başvuru yapmak, kontrolden geçmek gerekir. Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi bölümü uzman doktorları en uygun tedavi yöntemi ile guatr tedavisini gerçekleştirmekte kişiyi bu sıkıntılı hastalıktan kurtarmaktadırlar.  
Güncelleme Tarihi:23/04/2024
Yayınlama Tarihi:30/12/2013
Okunma Sayısı:11962
Soru sor