Geniz eti iltihabı sağlığı olumsuz etkiliyor

Geniz eti iltihabı sağlığı olumsuz etkiliyor
Genellikle çocuklarda görülen geniz eti büyümesi ve iltihaplanması sağlığı tehdit eden pek çok sorun ortaya çıkarmaktadır. Geniz eti dediğimiz yapı bademciklerle benzer şekilde görev yapmaktadır. Geniz eti burnun gerisine yerleşmiştir. Üzüm salkımına benzer şekildedir ve  burun ile boğaz arasına yerleşmiş bir dokudur. Geniz eti bademcikler gibi rahatlıkla görülebilen bir doku değildir.  Burundan giren bakteri, virüs benzeri mikropları yakalar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı olan antikorları üretmektedir. Çocukta sık tekrarlanan geniz eti büyümesi veya iltihaplanması gözlemleniyorsa uzman doktor geniz etinin alınmasını önerebilir. Geniz eti alındıktan sonra çocuk bir daha rahatsızlanmayacaktır. Vücutta geniz etinin görevlerini yapan başka dokular da bulunduğundan yokluğu herhangi bir sorun oluşturmayacaktır.

İltihaplı Geniz Eti Belirtileri Nelerdir
İltihaplı geniz eti büyümesinde bazı belirtiler baş gösterir. Burundan nefes almada güçlük, sürekli ağızdan nefes alma, nefes alırken ses çıkarma, burun tıkalı gibi genizden konuşma, uyku sırasında horlama, uyku apnesi dediğimiz uyku esnasında birkaç saniye süreyle nefesini tutma gibi belirtiler mevcuttur. Bu tip belirtiler gözlemleniyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir.
geniz eti

Geniz Eti Ameliyat SüreciÇocukta geniz eti fark edilmişse öncelikle antibiyotikler ile tedavi edilmeye çalışılır. Eğer geniz eti iltihaplı bir durumda değil ise bir süre beklenecektir. Zamanla geniz eti kendiliğinden küçülme gösterecektir. Şayet çocukta nefes almada güçlük, uyku apnesi, konuşma bozukluğu, sık tekrarlayan geniz eti iltihabı varsa çocuğu ameliyata almak gerekir. Çocuk ameliyat esnasında genel anestezi altında uyutulacaktır. Yani çocuk geniz eti ameliyatı esnasında herhangi bir şey hissetmeyecektir. Çocuktaki mevcut iltihaplı geniz eti ağızdan alınır. Geniz eti için deride herhangi bir kesiye ihtiyaç yoktur. Çocuk ameliyattan sonra uyanma odasında uyanacaktır. Çocukta solunum güçlüğü veya kanama belirtisi olması durumunda tekrar ameliyata alınma durumu vardır. Hastanede kalma süresi ortalama 5-10 saat arasında değişmektedir.Ameliyat sonrası özellikle beslenmeye dikkat edilmelidir. İlk 3 gün içerisinde kanama olabileceğinden soğuk ve sıvı gıdalar tercih edilmelidir. Soğuk süt, çorba, muhallebi, meyve suyu gibi besinler çocuk için ideal olacaktır. Ameliyatın ilk gününde kan kusulabilir, bu doğaldır. 4 günün sonunda yavaş yavaş normal gıdalara geçilebilir. Ameliyat sonrası çocukta hafif ateş olabilir. Yeterli sıvı alımı ve ateş düşürücü ilaçlarla genel olarak hasta normale dönmektedir.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:29/01/2014
Okunma Sayısı:12595
Soru sor