Çocuklarda zatürre tehlikesine dikkat!

Çocuklarda zatürre tehlikesine dikkat!
Kış aylarının belkide en tehlikeli hastalıklarından biri olan zatürre, eğer dikkat edilmez ise kişiyi hayati tehlikeye sokabiliyor. Çocukluk çağı zatürelerinin ortalama %35'i bakteriyel kökenlidir. Zatürenin altında yatan virüsler hayati tehlikeye varan sonuçlara sebebiyet verebiliyorlar. Zatüreye neden olan bu mikroplar her yaş için farklılık gösterebilmektedir. Çocuğun bağışıklık durumu ve çevre koşulları bunda büyük rol oynamaktadır. Akciğer enfeksiyonu dediğimiz durum ya solunum yolları savunma sisteminin bozulması veya fazla sayıda mikrobun vücuda girip savunma bariyerlerini yıkmasıyla olmaktadır.
çocuklarda zatüre

Bazen sadece viral bir enfeksiyonun solunum sisteminin savunma mekanizmasını bozması sonucu enfeksiyona zemin hazırlamaya neden olabilir. Viral enfeksiyonlar solunum yolları mukozasında hasara yol açabilirler. Bu hasar neticesinde bütünlüğü bozulmuş olan mukoza üzerinde bakterilerin yerleşip bozulmuş bariyeri devirmesi ve akciğere nüfuz etmesi kolaylaşmaktadır. Bu şekilde başlangıçta viral olarak başladı dediğimiz daha ağır bir bakteriyel enfeksiyon halini almaktadır. Bazı zamanlar virüsler aynı hasarı bakterilerin desteği olmadan tek başlarına da yapabilmekte ve viral zatürelere neden olabilirler. Akciğer dokusunun yerini alan bu iltihap bölgelerinde akciğerin en önemli fonksiyonu olan oksijen alışverişi zarar görecek ve yapmamaya başlayacaktır. Zatüre dediğimiz durum direkt olarak akciğer dokusuna yerleşmesiyle olabildiği gibi üst solunum yollarında beliren öncül bir enfeksiyonun ilerlemesi ile de kendini belli edebilir. Çocuğun o durumdaki vücut direnci ve bağışıklık durumu hastalığın gidişatını belirleyecek unsur olacaktır.
zatürre

Zatürre Belirtileri Nelerdir?Zatürenin birbirinden çok farklı belirtileri olmaktadır. Küçük süt çocuklarında hatta başlangıç itibarı ile hiçbir belirti vermemesi de mümkündür. Enfeksiyonel hastalıklarda sıklıkla görülen titreme, ateş, huzursuzluk, karın ağrısı, kusma gibi net olmayan bulgularla hastalık kendini belli etmeye başlayacaktır. Hastalığın ileri evresinde solunum sıkıntıları, nefes almada güçlük çekme kendini gösterir. Zatüre tanısı için yalnızca muayene yetmemektedir. Bununla birlikte kan tahlili, akciğer grafisi önemlidir. Büyük çocuklarda dinleme bulguları rahat olabildiğinden doktorun hastalığın tanısı koyması da kolay olacaktır. Küçük süt çocuklarında ateş araştırması yapılırken mutlaka akciğer grafisi de istenmelidir. Zatürre Tedavisi Nasıldır?Çocukluk çağında meydana gelen zatüre, akciğer dokusunda masif bir tutulum olmadığından ayaktan tedavi edilebilir. Bunun yanında oksijen tedavisi bir ihtiyaç olabilir. böyle durumlarda hastaneye yatış gerekebilmektedir. Bakteriyel zatürelerde başlangıç hızlı ve ateş daha yüksektir. Bu tip vakalarda antibiyotik tedavisi önemlidir. Tedavi duruma göre ayaktan ya da yatarak yapılabilmektedir. Hastanın klinik ve laboratuar bulgularına göre buna uzman doktor karar verecektir. Viral zatüre dediğimiz durumlarda genellikle başlangıçta antibiyotik tedavisi gereksizdir. Destekleyici tedavi yöntemi olarak ekspektoranlar ve mukolitik kullanılabilir. Tüm zatüre vakalarının tedavisinde hidrasyon tedavi temeldir. Yeterli sıvı alımı ile balgam daha akışkan bir hal alır. Ağızdan yeterli sıvı alamayacak kadar ağır hasta çocuklar yatarak tedavi edilmelidirler. Kış aylarının kendini gösterdiği bu günlerde zatüre tehlikesi ihmale getirilmemelidir. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü uzman doktorları kış aylarının bu amansız hastalığı için her türlü tedavi yöntemini profesyonel bir şekilde uygulamakta ve bu ciddi rahatsızlıktan hastayı kurtarmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:23/04/2024
Yayınlama Tarihi:27/11/2013
Okunma Sayısı:13238
Soru sor