Çocuklarda suçiçeği hastalığına karşı tedbirli olun

Çocuklarda suçiçeği hastalığına karşı tedbirli olun
Daha çok çocuklarda kendini belli eden suçiçeği rahatsızlığı sık görülen ve ağır belirtileri olmayan, virüs tabanlı bir hastalıktır. Bu virüs zona ve suçiçeği hastalıklarını ortaya çıkarmaktadır. Suçiçeği bu virüsün bir numaralı enfeksiyonudur. Zona hastalığı ise daha önce suçiçeği geçirmiş olan çocukların yetişkinlik veya erginlik çağlarında ortaya çıkan hastalıktır. Suçiçeği Hastalığını BelirtileriBu enfeksiyon virüsü aldıktan sonra kendini belli etme süresi ortalama 10-20 gün arasıdır. Vücuttaki tipik döküntüler olmadan bir gün öncesinde halsizlik, iştahsızlık, hafif ateş gibi belirtiler kendini belli eder. Ama esas hastalık belirtisi derideki dökülmelerdir. Önce pembe deriden kabarık şekilde başlayan bu dökülmeler birkaç saate kırmızı içi sıvı dolu şekil alır. Bu döküntüler kolayca yırtılabilmektedir. İçinde bulunan berrak sıvı 12-24 saat aralığında bulanıklaşır ve üzeri kabuk bağlar. Sonrasında kahverengi pullar halinde dökülür. Bu olaylar kendiliğinden gelişirse hiçbir iz kalmaz. Ancak içi dolu sıvılar patlatılırsa iz kalma ihtimali vardır.
su çiçeği

İlk çıkan döküntüler 3-4 günde ortadan kaybolmaya başlarken yenileri kendisini belli eder. Böylece birkaç farklı şekilde döküntü aynı anda olmaktadır. Bu da bu rahatsızlığın çiçek hastalığından ayrımında önemli bir fark oluşturur. Çiçek hastalığında bütün döküntüler aynı zamanda gelişme gösterir ve değişime uğrarlar. Bu döküntüler kendisini daha çok gövdede gösterirler. Saçlı deride, yüzde, kol ve bacaklarda daha az görülmektedir. Bu döküntülerde kaşıntı görülür. Suçiçeği yetişkinlerde çocuklara göre daha ağır seyretmektedir. Suçiçeği gebeliğin ilk üç aynında geçirilirse ölü doğum, prematüre ve doğumsal anormallikler kendisini belli edebilir. Tanı ve TedavisiSuçiçeği tanısı döküntülerden kendisini belli eder. Bunun yanında yakın zamanda suçiçeği geçiren kişiyle yakın bir temas olmuş ise tanı konulabilir. Eğer tanı da arada kalınmışlık olursa döküntüler ile laboratuar testi yapılabilir. Bağışıklık sisteminde herhangi bir sorunu olmayan hastalarda tedavi sadece kaşıntının ve bakteri enfeksiyonunu önleme amaçlı yapılmaktadır. Hafif kaşıntılarda losyon daha ağır kaşıntılarda hap uygun görülür.Bununla birlikte çocukların tırnakları kesilmelidir. Hatta törpülenmesi uygundur.
suçiçeği tedavisi

Ateşi yüksek çocuklarda şurup desteği verilebilir. Kesinlikle aspirin verilmemelidir. Sebebi ise virüs enfeksiyonu geçiren çocuklara aspirin verilirse Reye sendromunun ortaya çıkma tehlikesi vardır. Reye sendromu dediğimiz olay karaciğer yağlanmasına bağlı olarak gelişen ciddi fonksiyon kaybıdır. Bu kayıp sonucu komaya ve beraberinde ölüme kadar varan bir durum oluşabilir. Bağışıklık sistemi sağlam olmayan ve yetişkinlerde antiviral tedavi uygulanmaktadır.Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü uzman doktorları suçiçeği tanı ve tedavisinde en uygun yöntemleri kullanmakta, hastayı bu sıkıntılı hastalıktan kurtarmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:27/04/2024
Yayınlama Tarihi:23/11/2013
Okunma Sayısı:9593
Soru sor