Çocuklarda periyodik ateş sendromu belirtileri ve dikkat edilmesi gereken unsurlar

Çocuklarda periyodik ateş sendromu belirtileri ve dikkat edilmesi gereken unsurlar

41 dereceyle anlaşılan ve ebeveynleri telaşlandıran periyodik ateş sendromu, 2 ila 5 yaş grubu çocuklarda sık görülebiliyor. Periyodik ateş sendromu maksimum ağız içerisinde aft, boyunda kabarlıklık ve faranjitin izlendiği ateş ile beliriyor. Çocuklarda görülen periyodik ateş sendromu hakkında belirtileri ve dikkat edilmesi gereken unsurları açıklayacağız.

Ateş aniden başlıyorsa tedbir ve dikkat gerekli

İlkokul çağına gelene kadar çocuklarda birçok hastalık izlenebilmektedir. Çocuklar senede ortalama 8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu yaşamakta ve bunların büyük kısmı viral kaynaklı geçirebilmektedir. Bunun yanında devamlı ateşli hastalık geçiren çocuklarda, özellikle ateş döngüsel ise periyodik teş sendromları düşünülmelidir. Çocuklarda dönem dönem  ateş oluşan sendromlar dahilinde fazla görülenlerden biri olan PFAPA sendromu açıklanmalıdır.

Bu sendromun en net özelliği dönem dönem oluşan ateş ataklarıdır. Çocukta ani olarak başlamakta, 38.9-41 derece arasında görülmekte, 4-6 gün arasında görülen ateş genellikle 7 günden fazla sürmekte ve bazı zaman da aniden düzelebilmektedir.Ateş dönem dönem 1 ay içerisinde değişime uğrayarak ortalama 26 günde bir; ve yılda ortalama 11 ateş “atak” olarak izlenmektedir. Klinik olarak teşhis verilmekte ve en az üç ateş atağının resmiyetlenmesi gerekmektedir.

Ortalama 4-8 yıl sürebilen ataklar

Ateş atağının steroid tedavisine cevap vermesi bir tanı unsurun olarak kabul edilmektedir. Bu hastaların boğazlarında genel olarak beta mikrobu türemesi olmaz. Üreme varlığı ise bu sendromun olmadığı kanısı taşımamalıdır. En az 3 ateş atağı, boğaz şişliği (faranjit ağrılı) veya ağız içerisinde ülser, ortalama büyüme ve gelişimi olan, ateş atakları içinde sağlıklı izlenimi olan çocuk varlığı ile ted doz streroid tedavisi sonucu semptomların iyileşmesi gibi sonuçların varlığında PFAPA’nun indirilmesi gerekir. Ateş atakları ort. 4-8 sene devam etmekle birlikte çocuk geliştikçe sıklığı da aza indirgeniyor ve daha sonra kendiliğinden eski haline geliyor.

Ataklar kontrol edilebilmektedir

Hastalığın tedavi yöntemi kesin bir tanı ile bulunmamaktadır. Atakların tedavisinde steroid devreye girmektedir. Tek doz steroid yapılması ateş ve faranjit türevini düzeltse de, sonraki ateş atağını düzeltemez. Tedavi içerisinde bulunan diğer ilaç çeşitleri kolşisin ve simetidindir. 

Ailevi Akdeniz Ateşi ile karıştırılmamalı

Genellikle daha büyük yaşlardaki insanlarda görülen ailevi akdeniz ateşi ataklar olarak gerçekleşmektedir. Ancak bu hastalık çocuklarda ateş sendromları olarak bilinen Ailevi Akdeniz ateşi ile benzetilmektedir. Bu yanlıştır. 
Özellikle karın sancısının beraber olduğu ateşin yanı sıra göğüs ve eklem ağrıları da görünür. Ataklar esnasında çocuk sağlıklı izlenmektedir. Genetik geçiş görüldüğü için ailede benzeri sorunları olan kişiler de olabilir. Aileci Akdeniz Ateşinin bu rahatsızlıktan beri olarak mutlak surette tedavi edilmesi gerekmektedir.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:13/02/2018
Okunma Sayısı:1691
Soru sor