Çocuklarda ortaya çıkan kızıl hastalığı sağlığı tehdit ediyor

Çocuklarda ortaya çıkan kızıl hastalığı sağlığı tehdit ediyor
Çocuklarda meydana gelen kızıl hastalığı genel olarak üst solunum yolları ile bulaşma göstermektedir. Şayet ameliyat veya yara izi gibi yerler var ise bu şekilde de direkt olarak bulaşabilir. Gıdalarda ise pastörize olmayan sütlerle geçebilmektedir. Daha çok çocuklarda görülen bu rahatsızlık her yaş grubunda kendisini belli edebilir. Kızıl Hastalığında Belirtiler Nelerdir?Hastalık ani bir şekilde başlamaktadır. Baş ve boğaz ağrısı, halsizlik, ateş başlangıç şikayetleridir. Karın ağrısı ve kusma da görülebilmektedir. Ateş ani ve hızlı bir şekilde yükselir. Başlangıç olarak 39 dereceye kadar çıkmaktadır. İkinci gün ateş maksimum limite ulaşacaktır. 6-7 gün sonra ise ateşli durumda kademeli olarak düşmeler başlar. Bademcikler kırmızı büyük ödem yani şişlikler görülmektedir.Başlangıç olarak ortalama 24-36 saat sonra vücudun çeşitli yerlerinde dökülmeler gözlemlenir. Bu dökülmeler üst bölgeden başlayıp alt tarafa doğru yayılır. Yanaklarda çene ve yüzde parlak kırmızı döküntü ağız ve çevresinin solukluğu ile bir bütün haline gelir. Gövde ve boyun kısmında yoğun bir şekilde görülen kırmızı deri döküntüleri üzerinde nokta biçiminde daha küçük kırmızı lekeler görülür. Bacak ve kollarda döküntünün yoğunlaştığı görülmektedir. Bu kabartılar birbirinden ayrı şekilde seyreder. Kızamıkçık döküntüleri ile bu oluşan döküntüleri birbirinden ayırmak hayli güç olmaktadır.
çocuklarda kızıl

Doktor Muayenesi ÖnemlidirŞiddetli anjin ile birlikte dilde beyaz bir örtü gözlemlenir. Damakta ise kırmızı döküntüler belirir. Beyazlaşan dilin üzeri birkaç gün içerisinde kırmızı pütürler halinde bir çilek dili görünümüne bürünür. Bademcikler üzerinde de yer yer beyaz sulu, parlak kırmızı kabartılar görülür. Deri döküntüleri 5-6 gün sonra boyundan başlayarak gövdede soyulmalar gözlemlenir. Bu soyulmalara gövdeyi takiben el ve ayak da katılır. Çilek dili ve soyulma, kızıl tanısında önemlidir.

Kızıl Tedavisi
Öncelikle uzman bir çocuk doktoruna başvurmak önemlidir. Uzman doktor uygun ve etkin bir antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. İlacın doktor gözetiminde hastalık boyunca düzenli bir şekilde verilmesi önemlidir. Penisilin olanağı yoksa kilo başına 25 mg miktarında eritromisin verilebilir. Verilecek olan eritromisin 10 gün süreyle uygulanır. Bakterilerin büyümesini engelleme amacıyla sülfamitler kullanılır. Kızıl hastalığı geçiren küçük çocuklarda yatak istirahati önemlidir. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü uzman doktorları kızıl hastalığına karşı en etkin tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:18/02/2014
Okunma Sayısı:22320
Soru sor