Çocuklarda oluşabilecek enfeksiyonlara dikkat

Çocuklarda oluşabilecek enfeksiyonlara dikkat
Kış aylarının da gelmesiyle birlikte bağışıklık sistemi zayıf pek çok çocuk çeşitli hastalıkların pençesine düşmektedirler. Amansız yakalayan bu enfeksiyonlar uzun ve sancılı bir iyileşme süreci gerektirebilmektedir. Boğaz enfeksiyonları dediğimiz ve kış aylarında sıklıkla karşılaştığımız hapşırma, öksürme gibi durumlar mikroskobik damlacıklar şeklinde su bırakmaktadır.Nezle, bademcik iltihabı, sinüzit, boğaz iltihabı, nefes borusu iltihabı, ses tellerinin iltihabı veya bu enfeksiyonların birlikte ortaya çıkardığı durumlar kış aylarında çocuklarda hastalık bakımından sıklıkla rastladığımız durumlardır.
üst solunum yolu enfeksiyonları

Soğuk Havadaki Gizli Tehlike : Enfeksiyonlar

Üst solunum yolu enfeksiyonları
nda çok çeşitli bakteri ve virüsler etkin rol oynamaktadır. Hasta olan kişi havaya hapşırma, soluma, öksürme ile havaya mikroskopik damlacıklar biçiminde su buharı bırakmaktadır. Bakteri ve virüsler bu damlacıklar içerisinde havada saatler boyu asılı şekilde kalabilmektedirler. Havada asılı duran bu virüsleri soluyarak içe çekmek hastalığa sebep olabilmektedir. Eğer hastanın bağışıklık sistemi zayıf ise hastalığa yakalanma riski fazla olacaktır. Örneğin o sırada eğer kişi ciddi bir enfeksiyon geçiriyorsa, sigara kullanımı var ise, ağır yorgunluk ve hava kirliliğine maruz kalmış ise vücudun savunma mekanizması zayıflayacaktır. Üst solunum yolu enfeksiyonları için bir diğer önemli etken hasta kişilerin mikrop içeren salgıları ile temasa girmektir. Örneğin bir kişi hapşırıyorsa ve elini ağzına kapatmışsa, ardından tokalaşacağı birine hastalığı kolaylıkla geçirebilmektedir. Enfeksiyonların kış günü olmasının sebebi daha çok kapalı alanlarda zaman geçirmek ve toplu taşıma araçlarını sık tercih etmemiz ile alakalıdır. Kapalı alanlar kış aylarında daha az hava aldığından dolayı ve insan sayısının aynı ortamda fazla olmasıyla üst solunum yolu enfeksiyonlarının yayılması bir o kadar kolaydır.Enfeksiyonlar Çocuklarda Daha Fazla GörülüyorYenidoğan bebek, annesinden almış olduğu bağışıklık verici maddeler sayesinde bir süre sıkıntı yaşamaz. Bu süre içerisinde çocuğun kendi bağışıklık sistemi gelişmekte, çevredeki bakterilere alışarak onlara karşı bir direnç gücü elde edecektir. Çocuk aşılama programı vasıtası ile çocuğun direnç gösteremeyeceği virüslere karşı ek bağışıklık kazandırılmaktadır. Çevrede üst solunum enfeksiyonlarına sebebiyet verecek çok fazla bakteri çeşidi bulunduğundan her zaman önüne geçmek mümkün değildir.
enfeksiyonlar

Çocuklar nezle, sinüzit, fenenjit, bademcik iltihabı, larenjit ve trakeit gibi enfeksiyonlara karşı savunmasız kalarak bu hastalıklarla yüz yüze kalma durumuna gelebiliyorlar. Bu hastalıklar gerekli tedaviler yapılmazsa daha ciddi sorunlara dönüşebilirler. Zamanında tedavi edilmez ise romatizmal ateş söz konusu olabilir. Bu da kalp kası ve böbrekleri etkileyerk çok ciddi rahatsızlıklara kapı açabilmektedir. Bunun yanında geniz eti büyümesi, burun tıkanıklığı, orta kulak enfeksiyonu, sinüzit, orta kulakta sıvı birikmesi, gibi büyük problemlere neden olabilir.Ciddi Önlemler AlınmalıdırÇocuğu bu tip hastalıklardan korumak için gerekli önlemler alınmalıdır. Bu tedbirlerin yanı sıra şayet baş edilemeyecek bir durum söz konusu ise mutlaka çocuk doktora götürülmelidir. Ne kadar erken teşhis ve tedavi edilirse çocuk bu süreci o kadar çabuk atlatacaktır. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü uzman doktorları üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı en etkin tedavi yöntemlerini kullanmakta ve çocuğun zayıflayan bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek bu hastalığı hızlı ve güvenli biçimde atlatmalarını sağlamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:04/12/2013
Okunma Sayısı:11284
Soru sor