Çocuklarda lenf büyümesine dikkat

Çocuklarda lenf büyümesine dikkat

Çocuklarda lenf bezleri genel olarak enfeksiyon esnasında şişer ve özellikle boyunda gözle görülebilen ele gelen kitleler meydana getirirler. Bu durum aileleri paniğe sokar ve tehlikeli bir hastalık olup olmaması konusunda kaygılandırır. Lenf bezleri vücudun önemli bir savunma mekanizmasıdır. Dışarıdan vücuda girebilecek enfeksiyonlarla savaşmak üzere gerekli antikorları üreten hücreler bu bezlerde nüfuz etmektedir. Herhangi bir enfeksiyon durumunda o bölgeye yakın lenf bezleri aktifleşme gösterir. Savunma hücreleri ve antikorların üretimi artar. Bu şekilde vücut enfeksiyona karşı kendini korumuş olur.

Lenf Büyümesinin Nedenleri

Belirli bir bölgede büyümüş olan lenf bezleri çevre dokulardaki enfeksiyonlara veya yine aynı bölgede cilt bütünlüğünü bozan kesik, çizik, yanık gibi durumlara bağlı olmaktadır. Boyun bölgesi ve baş kısmı çocuklarda büyümüş lenf bezlerinin en sık görüldüğü yerlerdir. Diş ve diş eti enfeksiyonları, anjin, ağız içerisindeki enfeksiyonlar buna neden olabilmektedir. Kulak arkasındaki bezelerde büyüme, bu bölge ile alakalı enfeksiyonlarda kızamıkçık gibi döküntülü dediğimiz hastalıklarda görülebilmektedir. Öncelikle enfeksiyonlar olmakla beraber, romatizmal hastalıklar, ilaçlara karşı hassasiyet, lösemi gibi hastalıklar lenf büyümesinin nedenleri arasında sayılabilir. Bazı durumlarda lenf bezlerinin kendisi de iltihaplanabilmektedir. Böyle bir durumda lenf bezleri hızlı büyür. Üzerinde ısı artışı, kızarıklık belirir.

lenf bezi tedavisi

Hangi Durumda Doktora Gidilmelidir

Lenf bezlerinin genellikle 1-2 hafta içerisinde küçüldüğü görülebilir. Ancak yaş küçüldükçe bu süreç aylara kadar varabilmektedir. Fakat şişliklerin geçmemesi tam tersine artması gibi durumlar var ise mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Ateş ve gece terlemeleri, tüm vücutta lenf bezlerinde büyümeler, kilo kaybı oluşması, uykusuzluk hali, ele gelen kitlelerde artma, iştahsızlık, ele gelen kitlenin 1 cm den büyük olması durumlarında mutlaka uzman bir doktora görünmek gerekir. Çünkü bu durumun uzaması başka hastalıkların devrede olduğu anlamına gelebilmektedir. Bununla birlikte bir çok kanserin kanserin ilk belirtilerinden biri lenf bezlerindeki büyümelerdir. Lösemi ve lenforma gibi kanser tiplerinde kanserin kaynağı lenf bezi veya kandaki lenfatik hücreler olmaktadır. Özel meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü doktorları gerekli tüm muayeneleri yapıp, teşhis ve tanıyı koyduktan sonra gerekli tedavi yöntemini uygulamaktadırlar. Böyle bir durumda fazla vakit kaybetmeden çocuğu muayeneden geçirmek her bakımdan iyi olacaktır.

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:20/11/2013
Okunma Sayısı:22570
Soru sor