Çocuklarda kızamık tehlikesine karşı dikkat

Çocuklarda kızamık tehlikesine karşı dikkat
Morbilli dediğimiz özel bir virüs ile ortaya çıkan kızamık çocuklarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta ile doğrudan temas veya solunum yolu ile bulaşmaktadır. Genel olarak kış aylarında görülen kızamık ortalama 3-10 yaş aralığındaki çocuklarda kendisini göstermektedir. Daha sık çocuklarda görülen kızamık yetişkinler de görülmektedir. Kızamış çocukların okul hayatını tehlikeye sokarken erişkinlerin de iş hayatını olumsuz şekilde etkilemektedir. Çünkü bulaşıcı bir hastalıktır.Bununla birlikte kızamığın bazı yan hastalıkları tetikleme özelliği de mevcuttur. Orta kulak iltihabı, akciğer ve gırtlakta iltihaplanma, ishal ortaya çıkabilmektedir.

Kızamığın Ortaya Çıkma Nedenleri


Kızamık virüsü
temas ile bulaşmakla birlikte vücudun bağışıklık sistemindeki zayıflık ile de kendisini belli eder. Ağız veya burun boşluğuna yerleşen mikrop burada üreme gösterir ve tüm vücuda yayılmaya başlar. Ortalama 10 gün sonra mikrop iyice yayılır ve hastalık ortaya çıkar. 15-17 gün arasında hastalık tam olarak kendisini gösterir. Hastalık 15. Güne kadar oldukça bulaşıcı durumdadır. 15. Günden sonra bulaşıcı özelliğini yitirmeye başlar. Sadece idrarda bulunan virüs sürekliliğini bu süre zarfında korumaktadır.Kızamığın Belirtileri
Kızamığın belirtileri kuluçka dönemi ile başlamaktadır. 12 gün boyunca herhangi bir belirti vermeden ürer. 10. gün olmadan döküntü dediğimiz durum başlar. Ateşte yükselme olur. Ağız yanak içerisinde küçük beyaz lekeler kendisini belli etmeye başlar. 2-3 gün süren bu sürede çocuk isteksiz ve yorgundur. Öksürmeler vardır, iştah yoktur. Kuru öksürük gözlerde yaşarma kızamığın belirtilerindendir.
Ateş geçici olarak düşer ve döküntü dediğimiz dönem başlar. Döküntü ilk olarak pembe renkli olarak gözlemlenir. Sonrasında hafifçe kabarır. Sayıları artar ve kırmızıya bürünür. Döküntü ortaya çıkmasıyla ateş yeniden yükselir. Çocuğun genel durumu kötüleşir. Sürekli yatmak ister ve gözlerde yaşarmalar, sürekli öksürmeler olur. Kızamığın TedavisiÖncelikle kızamığın yayılmasının önlenmesi açısından kalabalık yerlere girmemekte fayda vardır. Örneğin çocuk okula yollanmamalı veya kişi işe gitmemelidir. Hasta temizliği ve beslenmesine dikkat edilmelidir. Eğer hijyenik ortam sağlanmaz ise hasta ilerleyebilir ve daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Kızamıktan kurtulmak için kızamık aşısı önemlidir. Çocuk doktoruna mutlaka gidilmeli ve bu aşı yaptırılmalıdır. Zamanımızda kızamık aşısı iki veya üç doz şeklinde uygulanmaktadır. Bebeklerde ilk kızamık aşısı 12 aylıkken yapılmaktadır. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü uzman doktorları kızamığın tedavisinde gerekli yöntemleri uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:04/01/2014
Okunma Sayısı:8558
Soru sor