Çocuklarda kabakulak hastalığını kolay atlatmak için

Çocuklarda kabakulak hastalığını kolay atlatmak için
Virüse bağlı olarak görülen kabakulak çocuklarda genel olarak 5-10 yaşları arasında görülmektedir. Tükürük bezlerinin virüse bağlı olarak ileri derecede şişmesi bu hastalığın en büyük belirtisidir. Bu şişme ile çok büyük ağrılar meydana gelmektedir. Akut gidişli ve bulaşıcı bir hastalıktır. Yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada geniş bir şekilde görülmektedir. Kış mevsiminde özellikle bölgelesel yerlerde kendini gösterebilmektedir.
kabakulak

Kabakulak Sebepleri Nelerdir?
Kabakulak yukarıda da dediğimiz gibi bulaşıcı bir hastalıktır. Direk temas ile bulaşabileceği gibi salgılar ve damlacıklar şeklinde de ağız, burun vasıtasıyla rahatlıkla geçebilmektedir. Kuluçka süresi ortalama 15-18 gün kadar sürmektedir. Virüs bulaşma gösterdiği takdirde kulağın alt kısımlarında büyümeler gözlemlenir. Virüs yolu ile bulaşan kabakulağın ilaçla tedavisi bulunmamaktadır. Okul çağındaki çocukların bulaşma nedeniyle şayet hastalığa yakalanmış ise okula gönderilmemeleri gerekmektedir. Yetişkinler de kendini belli eden kabakulak hastalığı çocuklarda daha hızlı atlatılır.Öncelikle işitme yolunun önünde görülebilen şişlikler sonraları çene çevresine kadar tüm bölgede yayılım göstermektedir. Kasların kasılması sebebiyle çiğnemede büyük problemler oluşur. Şişlik ilk olarak tek bir yanda başlar sonrasında diğer bezede kendini gösterir. Kabakulak beraberinde ciddi rahatsızlıkları da gösterebilmektedir. Beyin zarlarında iltihaplanma, merkezi sinir sistemlerine ait problemlere neden olur.
kabakulak belirtileri

Kabakulak Tedavisi Nasıldır?
Kabakulak rahatsızlığında istirahat, dinlenme önemlidir. Fakat bir doktor muayenesi yerinde olacaktır. Çünkü kulaklardaki bezelerin şişmesi şiddetli ağrılara neden olabilir ve çocuk bu ağrılarda büyük sıkıntılar yaşayabilir. Sık bir şekilde baş ağrısı, kusma, ateş, ense sertliği görülüyorsa mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna gidilmelidir. Şişlikle beraber ilerleyen günlerde titreme, karın ağrısı, erkek çocuklarda testiste şişme, kusma ve ağrılar ortaya çıkabilir. Her ne olursa olsun bir çocuk doktorunun hastayı görmesi önemlidir. Doktor muayenesi ile birlikte hastayı yormayan yumuşak gıdalar tercih edilmelidir. Doktorun önereceği ilaçlar dışında herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Aşı, kabakulaktan kurtulmanın başka bir yoludur. Fakat bu yine doktor muayenesi ve onayıyla gerçekleştirilecek bir durumdur. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü uzman doktorları kabakulak ile karşı karşıya gelen hastalarına gerekli muayeneyi yapmakta ve uygun tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:27/04/2024
Yayınlama Tarihi:07/12/2013
Okunma Sayısı:15758
Soru sor