Çocuklarda astım tehlikesine karşı dikkat

Çocuklarda astım tehlikesine karşı dikkat
Astım rahatsızlığı, tekrarlayıcı özelliği olan, kendiliğinden veya tedavi ile düzelebilen hırıltı, hışıltı, öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerin olduğu bir hastalık türüdür. Astım bronşların ani olarak tıkanması, sonrasında tedavi veya kendiliğinden açılması söz konusu olan bir rahatsızlıktır. Çocukluk döneminde astım %90 civarında alerjik bir durum ile ortaya çıkar. Ev içerisinde alerji yapıcı bazı maddelerin bronşlarda yarattığı hassasiyet, egzersiz, soğuk hava, kimyasal kokular, solunumyolu enfeksiyonları, sigara dumanı, hava kirliliği gibi uyarıcılarla temas halinde olmak astım belirtilerinin ortaya çıkmasında etkilidir. Çocuklarda Astım BelirtisiAstım çocuklarda ilk iki yılında belirti verir. İlk zamanlarda öksürük ile solunum yolu enfeksiyonları kendini belli eder. Çocuk bu yaşlarda akciğer gelişimini henüz tamamlamamış olduğundan kıkırdak dokunun azlığı ile tekrarlayıcı bronş daralmasına katkıda bulunmaktadır. akciğerlerin 4-5 yaşlarında gelişimini tamamlaması ile erken yaşlarda kendini gösteren astım belirtileri yok olur. Düzelmemiş gruplarda çocuklar ergenlik çağında klinik bir iyilik dönemine girerler. Alerjisi olan astımlı çocuklarda yaşın ilerlemesi ile hastalığın ortadan kalkması olayı daha düşüktür.
astım belirtisi

Astım Tedavisi İçin Acele EdinAstım tedavisinde en önemli birinci basamak alerjik maddeden uzak durmaktır. Doktor tavsiyesi ile alınacak tedbirler ile çevre önlemleri alınmalıdır. Çevre önlemleri yeterli değilse, ilaç tedavisi uygun görülen hastalar akciğerlere çekilip bronşları tedavi eden sprey biçimindeki ilaçlar kullanılır. Bunlar bronş hassasiyetini azaltmaya yararlar. Son yıllarda oldukça öne çıkan atak önleyici ilaçların pek çoğunda düşük dozda kortizon bulunmaktadır. Bu kortizonlar kana karışma çok düşüktür. Doktor kontrolü ile uygun oranda kullanıldıklarında kortizona ait yan etkilere yol açmazlar. Alerjinin bronşlarda meydana getirebileceği kalıcı hasarı önlemede tek seçenek olarak sunulan bu ilaçlar sayesinde astım belirtileri en aza indirilebilmektedir. Çoğu zaman gerekli spreyler verildiği sürece etkisini sürdürür. Kesildiği takdirde belirtiler yeniden ortaya çıkar. Alerjik astım söz konusu ise bu hastalığı kökünden çözmek ve doğal seyrini değiştirebilecek tek tedavi yöntemi alerji aşısıdır.
alerjik astım

Astıma Karşı Alerji Aşısı

Aşı tedavisi
sadece 3 yaşın üzerindeki, alerjisi deri testinde veya kanda spesifik IgE yoluyla tespit edilmiş çocuklara uygulanmaktadır. Alerjik olunan madde artan dozlar şeklinde çocuğun vücudunun yavaş yavaş alışabileceği şekilde verilir. Bu aşı çocuğun yaşam kalitesini artırmakta birlikte ilaç gereksinimini azaltmaktadır. Astım belirtileri olan çocuğa ciltten alerji testi yapılmakta ve çıkan sonuca bağlı olarak alerjiden etkilenip etkilenmediği anlaşılır. Çocuklarda aşı tedavisi uygulamasını uzman doktor yapmalıdır. Dilaltı dediğimiz aşılar 3 yaşından sonra cilt altı enjeksiyon dediğimiz aşılar ise 5 yaşından sonra yapılabilir. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü doktorları astım tedavisini etkin bir şekilde uygulamakta ve çocukta meydana gelebilecek bu durumu erken teşhis ile kontrol altına alabilmektedirler.
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:16/11/2013
Okunma Sayısı:11528
Soru sor