Çocuklarda altını islatma tedavisi ile son buluyor

Çocuklarda altını islatma tedavisi ile son buluyor
Bebekler ilerleyen yaş ile birlikte tuvaletini tutma yeteneğini kazanırlar. Belirli bir yaştan sonra ise istemsiz kaçırmalar kendiliğinden son bulur. Genel olarak 2-4 yaş arası çocuklar bu yetiyi kazanmaya başlarlar. Bundan sonraki süreçte ise idrar kaçırma ortadan kalkar. Gece altını ıslatma 2 tip şeklinde kendisini belli eder. Bunlardan birincisi primer (birincil) dediğimiz altını ılatma tipidir. İkincisi ise 6 ay kuru kaldıktan sonra gece altını ıslatma şeklinde ortaya çıkar ki buna da sekonder (ikincil) altını ıslatma demekteyiz.
Genel olarak çocuklar birincil tipte altını ıslatma göstermektedirler. Gece altını ıslatma olayı genellikle organik ve fizyolojik olmak üzere iki grupta incelenebilir. Gece altına kaçıran çocukların %90`lık gibi büyük bir kısmı fizyolojik ıslatmaya tabidir. Bu çocukların mesane yeterliliği az ve uyku derinliği çoktur. Altlarını ıslatırken bir şey hissetmezler. Genetik bir durum söz konusudur. Ailede altını ıslatma öyküsü var ise çocukların neredeyse yarısından fazlasında görülmektedir.Altını Islatma İle Oluşabilecek Hastalıklar
Altını ıslatan çocuklarda belirli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bunlardan birisi böbrek hastalıklarıdır. %3`lük bir kısımda şeker hastalığı, mesane hastalıkları kendisini göstermektedir. İdrar yolu enfeksiyonları, besin alerjisi, idrarda bakteri, kabızlık gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Son yıllarda geniz eti dediğimiz rahatsızlık altını ıslatan çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Çocuklarda Altını Islatma Tedavisi Nasıl OlurBir çocuk altını ıslatma şikayeti ile getirilmiş ise ilk başta zor ve acil idrar yapma, gündüz altına kaçırma, kafa travması, kabızlık, idrarla birlikte kaka kaçırma, gece ağızdan nefes alma gibi sıkıntıların olup olmadığına bakılmaktadır. Elde edilen bulgular ile mesane filmlerine bakılıp tetkik yapılır. Bundan sonra hangi tedavi yönteminin uygulanacağına karar verilir. Altını ıslatan çocuklar 7-8 yaşına geldiklerinde tedavi için girişimlerde bulunulmalıdır. Gece çocuğun ya da ailenin uyanmasına yönelik programlar uygulanmaktadır. Çocuk idrar kaçırmaya başlar başlamaz devreye giren ve çocuğu uyandıran araçlar vardır. Bu yöntem ile çocukların neredeyse %80`i sağlığına kavuşmaktadır.

Altını ıslatma
çocuklarda oldukça sık karşılaşılan bir durumdur ve aileler genellikle bu gibi durumlarda ne yapacaklarını bilememektedirler. Doktor ve ailenin ortak çabaları sonucu tedavi süreci de başarıyla tamamlanacaktır.

Özel Meltem Hastanesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü uzman doktorları çocukta altını kaçırmaya karşı en uygun yöntemleri kullanarak tedavi etmektedirler.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:31/12/2013
Okunma Sayısı:11480
Soru sor