Çocuklarda ağız kokusuna karşı tedbir alın

Çocuklarda ağız kokusuna karşı tedbir alın

Ağız Kokusu Neden Olur?

Çocuklarda ve özellikle ergenlerde ağız kokusu genellikle ağzın gerisinde, burun ve dişlerde meydana gelen bakteriyel sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bebeklerde veya çocuklarda mide ile yemek borusu arasındaki mesafenin kısalığı, refluya oldukça sık rastlanması nedeniyle ağız kokabilmektedir. Yine diş ve ağza yeterince bakım yapılmaması da ağız kokusuna neden olan faktörler arasındadır. Özel Meltem Hastanesi doktorlarından Uzm. Dr. Yeliz Öz; 'Alerjiler, tekrarlayan soğuk algınlıkları kronik sinüs enfeksiyonları ağız kokusuna neden olabilmektedir. Ayrıca diş çürükleri, diş etlerinin iltihaplanması, bademciklerde biriken yemek parçacıkları ağzın kokusuna neden olmaktadır' demektedir.

Ağızdan Nefes Alma, Burunda Yabancı Cisim, Yaralar

Geniz etinin büyümesi, alerjiler ağızdan nefes almaya ve bu şekilde ağız kokusuna neden olabilmektedir. Uzm. Dr. Yeliz Öz; 'Ağızdan nefes alma ağzın kurumasına yol açmaktadır, bu durumda tükürük salgısı ağzın içindeki bakterileri yıkama görevini yerine getiremez. Bu durumda ağız kokusu meydana gelebilmektedir.' diyor. Ayrıca çocukların burunlarında herhangi bir yabancı cisim kalması bir iltihap meydana gelmesine neden olur. Bu iltihap koktuğu gibi burunda da akıntıya neden olur. Ayrıca ağız içerisindeki aft dediğimiz yaralar da ağız kokusuna sebebiyet vermektedir.

Üst Solunum Yolları Enfeksiyonlarına Dikkat Edin

Çocuklarda görülen bademcik iltihapları, geniz eti, farenjit de ağız kokusuna neden olmaktadır. Boğazda ağrı, kuruluk hissi, yanma, öksürük, yutkunurken zorlanma, halsizlik, ateş, burun akması farenjit belirtileridir ve bu belirtilerle birlikte ağız kokusunu hissetmek mümkündür. Ayrıca Uzm. Dr. Öz, ağız kokusunda oral olmayan nedenlerin de olduğunu belirterek; 'ağız kokusu yalnızca ağızdan kaynaklı olmayabilir. Karaciğer sorunları, sindirim sorunları, diyabetik sorunlar, antidepresan gibi ilaçlara bağlı olarak ağız kokusu meydana gelebilmektedir.' demektedir.

Ağız Kokusu Önlemini Erkenden Alın

Özel Meltem Hastanesi doktorlarından Uzm. Dr. Yeliz Öz, ağız kokusunun giderilmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini, özellikle ağız sağlığına çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor ve uyarılarda bulunuyor. Uzm. Dr. Öz; 'Diş ve diş eti problemlerini uzman bir doktor vasıtasıyla çözmek gerekiyor. Bunun yanında tükürük salgısının hareketlenmesi önemlidir. Ağız kuruluğu olmaması için gün boyunca bol su içilmelidir. Su içeriği bol olan sebze ve meyve tüketilmelidir. Soğan, sarımsak ve baharat gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Dil üzerindeki bakterilerin temizlenmesi için dil raspası kullanılmalıdır. Portakal veya limon kabuğu emilmesi iyi gelebilir. Ayrıca alkol ve sigara kesin suretle bırakılmalıdır.' demektedir. Ağız kokusunun iç hastalıklarla ilgili olup olmadığı da muhakkak test ettirilmelidir. Kötü ağız kokusu çocuklarda belirgin bir şekilde hissediliyorsa üzerine gidilmelidir. Bu sorun basit bir sebepten dolayı olamayacağı gibi iyi araştırılmalı ve ciddi problemlere neden olmadan önlemi alınmalıdır.

Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:15/05/2013
Okunma Sayısı:36282
Soru sor