Çocuğunuz sürekli altına kaçırıyorsa dikkat

Çocuğunuz sürekli altına kaçırıyorsa dikkat
Çocuk ilerleyen yaş ile birlikte tuvaletini tutma yetisini kazanır ve belirli bir yaştan sonra istemsiz kaçırmaları yavaş yavaş biter. Genellikle 2-4 yaş arası çocuk bu yetiyi kazanmaya başlar ve bundan sonraki süreçte idrar kaçırma problemi azalmaktadır. Üç yaşındaki çocukların altına kaçırma istatistiği %40, 5 yaşında %20 ve 6 yaşında %10'a düşmektedir. Erkek çocuklarda altına kaçırma oranı kızlara göre daha fazladır.Çocukların Altına Kaçırma Nedenleri NelerdirGece altını ıslatmanın 2 tipi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi primer (birincil) dediğimiz tip, doğumdan itibaren hiç kuru kalmama şeklidir. İkincisi ise 6 ay kuru kaldıktan sonra ıslatmaya başlayan sekonder (ikincil) tip altını ıslatmadır.
altını ıslatan çocuk

Genel olarak çocuklar birincil tipte altını ıslatma göstermektedirler. Gece altını ıslatma durumuna göre organik ve fizyolojik olmak üzere iki grupta incelemek mümkündür. Gece altını ıslatan çocukların yüzde 90 bölümü fizyolojik ıslatma tipindedir. Bu çocuklarının mesane yeterliliği az ve uyku derinliği çoktur. Altlarını ıslatırken bir şey hissetmezler ve genellikle genetik bir durum söz konusudur. Ailede altını ıslatma öyküsü var ise çocukların neredeyse yarısında, iki çocuk var ise birinde görülme olasılığı yüzde 705`lerdedir. Altını Islatma Hangi Hastalıklara Kapı Açar?Altını ıslatan çocuklarda böbrek hastalıkları, yüzde 3 gibi bir kısmında şeker hastalığı ve mesane hastalıkları görülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonları, idrarda bakteri, besin alerjisi, kabızlık gibi sorunlar da görülebilmektedir. Son yıllarda geniz eti dediğimiz problem altını ıslatan çocuklarda sıklıkla görülmekte ve ameliyat sonrası yakınmaların bittiği gözlemlenmektedir. Tedavisinde Nasıl Bir Yöntem Uygulanmalıdır?Altını ıslatma şikayeti ile çocuk doktoruna getirilen hastaların gündüz altına kaçırma, zor ve acil idrar yapma, kabızlık, kafa travması geçirme, idrarla birlikte kaka kaçırma, gece ağızdan nefes alma, horlama gibi şikayetlerin olup olmadığına bakılır. Elde edilen bilgiler ve mesane filmlerine kadar uzanan bir tetkik sonrası nasıl bir tedavi yöntemi uygulanacağına karar verilir.
alt ıslatma

Altını ıslatan çocuklar 7-8 yaşlarına geldiğinde tedavi için girişimlerde bulunulmalıdır. Gece çocuğun ya da ailenin uyanmasına yönelik uygulanacak programlar işe yaramaktadır. Alarm cihazları ile çocuk idrar kaçırmaya başlar başlamaz devreye giren ve çocuğu uyaran araçlar mevcuttur. Bu tedavi ile çocukların neredeyse %80`i tedavi edilebilmektedir. Alt ıslatma çocuklarda oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Aileler genellikle bu gibi durumlarda bilinçsizce davranabilmektedirler. Ailenin de katılımıyla çocuğa uzun vadeli bir tedavi süreci hazırlanır.
Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü uzman doktorları en uygun yöntemleri kullanarak bu sorunla karşı karşıya gelmiş kişileri bu hastalıktan kurtarmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:02/12/2013
Okunma Sayısı:12741
Soru sor