Boyun fıtığı sağlığı tehdit ediyor

Boyun fıtığı sağlığı tehdit ediyor
Boyun ağrıları, özellikle çalışan kesimde oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bu durumla hemen her yaşta karşılaşmak mümkündür. Ortalama üç kişiden birinde boyun ağrısı şikayeti olmaktadır. Omur adı verilen kemik ve eklemlerin omurlar arasında yer alan diskler ve omurganın çevresindeki kas bağlarının bozulması ile birlikte boyun ağrıları kendisini belli eder. Boyun ağrısına disk dejenerasyonu, kireçlenme, boyun fıtığı veya boynu kötü kullanma şeklinde durumlar sebep olabilir. Boyun fıtığının tanımını yapmak gerekirse, boynumuzdaki bölge yedi tane boyun omurundan oluşmaktadır. Omurlar arasında hareket etmeyi sağlayan diskler bulunur. Disk dediğimiz yapılar kollajen bir doku ile omurga üstünde binen yükü telafi etmektedir. Bununla beraber iki kemik dokunun birbirine temas etmesini engellemektedir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte disk dokusu suyunu kaybeder. Sonrasında sert ve hareketi kısıtlanmış bir duruma gelir.
boyun fıtığı

Vücudun yükünü taşıyan bu diskte herhangi bir dejenere durumu var ise hastalık kendisini gösterecektir. Diskin içerisinde bulunan yumuşak yapılar dış kısmındaki sert yapıdaki küçük yırtıklardan dışarı çıkar. Bazı durumlarda omur yapısı bozulabildiğinden omurlar sadece küçük kemik çıkıntıları meydana getirebilir. İçerisindeki yumuşak yapı ya da kemiklerin çevre dokulara baskı yapması sonucu meydana gelen duruma boyun fıtığı diyoruz.Boyun Fıtığında Belirtiler
Boyun fıtığı kendisini şiddetli ağrı ile belli eder. Hastalığın ilk evrelerinde sırt ve boyun ağrısı kendisini belli eder. Bu durum ilerlediği takdirde dejenere olan diskin sinirlere baskı yapması neticesinde kol ve parmaklara inen ağrılar daha da belirginleşir. Bir müddet sonra sinirin baskı altında kalmasına bağlı olarak kuvvet azalması başlayacaktır. İleri safhalarda olan ve tedavi edilmeyen omurilik baskı altında kalacağından bacaklarda güçsüzlük ve idrar kaçırma gibi oldukça tehlikeli bir duruma geçilir.

Boyun Fıtığında Tedavi
Uzman doktor boyun fıtığına ilk olarak ilaç tedavisi uygulayacaktır. Bununla beraber fizik tedavisi de uygulanır. Şayet bunlardan bir cevap alınamaz ise ve hastalık ciddi bir evredeyse cerrahi müdahaleye başvurulur. Başlangıç olarak ilaç tedavisine başvurulur. Ağrıların azaldığı dönemlerde ise fizik tedavi uygulanır. Cerrahi müdahale refleks kaybı, kas gücü kaybı, duyu kusuru, omurga kayması olanlara ciddi omurilik baskısı ile karşı karşıya gelenlere uygulanmaktadır.Cerrahi operasyonda sinir dokusu ve omuriliğe yapılan baskı ortadan kaldırılır. Yani fıtık yok etme amaçlanır. Bununla birlikte hastanın kolunda güç kaybı ve uyuşma şikayetleri varsa onlardan kurtulma amaçlanır. Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi bölümü uzman doktorları boyun fıtığına karşı en uygun yöntemleri uygulayarak hastayı sağlığına kavuşturmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:10/01/2014
Okunma Sayısı:10427
Soru sor