Boyun fıtığı belirtilerine dikkat

Boyun fıtığı belirtilerine dikkat
Özellikle belirli meslek gruplarında çalışanlarda sıklıkla görülen boyun fıtığı hemen her yaştaki insanları tehdit etmektedir. Ortalama üç kişiden birisi hayatı boyunca bir kez bile olsa boyun ağrısı şikayetinde bulunmuştur. Boyun omurgasını meydana getiren ve omur denilen kemik ve eklemlerin omurların arasında yer alan diskler ve omurganın çevresindeki kas bağlarının bozulması ile gelişme göstermektedir. Boyun ağrısının sebepleri arasında boyun omurgasında kireçlenme, romatizma, kötü duruş, boyun fıtığı, zedelenmeye bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar gibi pek çok sebep olabilir. Boyun Fıtığı Nedir?Boyun dediğimiz bölge 7 adet boyun omurundan oluşur. Bu omurlar arasında hareket etmeyi sağlayan diskler bulunur. Disk dediğimiz yapı su ve kollajen yapı sayesinde omurga üstünde binen yükü telafi etmektedir. Bununla beraber iki kemik dokunun birbirine temasını engellemektedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte disk dokusu suyunu kaybetmeye başlar. Sert ve hareketi kısıtlanmış bir hal alır.
Vücut yükünü taşıyan bu disk dokusu dejenere olduğu zaman hastalık kendisini gösterir. Diskin iç kısmında bulunan yumuşak yapılar dış kısmındaki sert yapıdaki küçük yırtıklardan dışarı çıkar. Bazı durumlarda omur yapısı bozulabildiğinden omurlar sadece küçük kemik çıkıntıları meydana getirmektedirler. İçerisindeki yumuşak yapının veya kemiklerin çevre dokulara baskı yapması durumunda meydana gelen olaya boyun fıtığı demekteyiz.
boyun fıtığı

Boyun Fıtığında BelirtilerBoyun fıtığının en açık belirtisi ağrıdır. Hastalık ilk evrelerinde boyun ve sırt ağrısı en sık görülenlerdir. Durum ilerledikçe dejenere olan diskin sinirlere baskı yapması sonucu kol ve parmaklara kadar inen ağrılar ve uyuşmalar kendisini göstermektedir. Bir süre sonra sinirin baskı altında kalmasına bağlı olarak kuvvet azalması gözlemlenir. Tedavi edilemeyen ileri safhalarda omurilik baskı altında kaldığında bacaklarda güçsüzlük ve idrar kaçırma gibi oldukça tehlikeli bir safha başlamaktadır. Boyun Fıtığında TedaviBoyun fıtığında ilk olarak ilaç tedavisi ve fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Cerrahi müdahale ise bunlardan sonuç alınamazsa veya ciddi bir evrede seyreden fıtık için uygulanmaktadır. Başlangıç olarak ilaç ve istirahat verilmektedir. Ağrının azaldığı durumlarda fizik tedavi uygulanabilir. Cerrahi müdahale ise ilerleyen kas gücü kaybı, duyu kaybı, refleks kaybı, omuriliğe baskı yapan boyun fıtıklarında, ilaç ve fizik tedaviye rağmen şikayetleri devam eden hastalara, omurga kırığı ile omurga kayması olanlara, ciddi omurilik baskısı ile karşı karşıya gelenlere yapılır. Cerrahi müdahalede amaç sinir dokusu ve omuriliğe olan baskıyı gidermektir. Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi bölümü uzman doktorları boyun fıtığına karşı en etkili yöntemleri kullanarak hastayı tedavi etmektedirler.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:17/02/2014
Okunma Sayısı:9574
Soru sor