Bebeklerde uyku alışkanlığı kazandırma 

Bebeklerde uyku alışkanlığı kazandırma 

Kadınların hamilelik  dönemlerinde  eşler tatlı bir telaş içerisine  giriyor. Hamilelik ve bebek bakımı üzerine onlarca kaynak, dergi, kitap okunuyor. Ama doğum sırasındaki heyecan, stres ve duygu değişimleri neticesinde önceden çalışılan bu konular ve hazırlıklar birden unutuluyor. Meltem Hastanesi doktorlarından  Uzm. Dr. Hilda Keykubad ebeveynlerin bebeklerinin sağlıkları hakkında en çok araştırdıkları sorunların cevaplarını sizinle paylaşıyor.

Ateşi Yükselen Çocuklara Uygulanacak Doğru Yaklaşımlar

Özellikle  kış aylarında çocukların topluluk halinde bulunduğu okul, kreş gibi ortamlarda hastalıklar ve neticesinde ateşlenme durumu fazla bir şekilde karşılaşılan durumdur. Küçük çocuklarda ateşi düşürmek için parasetamol ve ibuprofen grubundaki ilaçlar tercih edilmektedir. Eğer ateşlenen çocuk uyku halinde ise bu durumda fitil verilmesi daha uygun olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çocuklarda ve bebeklerde ateşin 39 dereceyi geçmediği durumlarda ateş düşürücü ilaçların kullanılmasını tavsiye etmemektedir.

Antibiyotiklerin Ateş Düşürücü Özelliği Var mıdır?

Bebeklerde ve çocuklarda antibiyotik tedavisine doktoru karar verebilir. Antibiyotik ateşi olan çocuklarda ezbere yapılabilecek bir tedavi değildir. Doktoru uygun gördüğü taktirde ve onun belirlediği zaman ve doz şeklinde tedavi süreci planlanır. Aç karna ve ya tok karna alınması bilgisi de doktor tarafından planlanacaktır. Antibiyotiklerin sanılanın aksine gündüz saatlerinde alınması vücutta yayılma göstermesi açısından daha kolay olacaktır. Ateş yükselmesi durumunda kullanılan ilaçlar kadar anne ve babaların bilinçli olması da çok önemlidir. Ateşlenen çocuk üşüme belirtisi gösterse de üzerindeki kalın kıyafetlerden kurtulunmalı, oda ısı ortamı düşürülmeli ve alacağımız tedbirler yetmiyor ise hemen doktoruna ulaşılmalıdır. 

Bebeklerde Uyku Eğitimi

Uyku eğitimi bebeklerin gelişimi için çok büyük önem arz etmektedir ve  beşinci altıncı aydan itibaren bebeklerde uyku eğitimine başlanılması gerekmektedir. Bebekler ilk aylarda komutları öğrenen robotlar gibidir. Nasıl bir düzene alıştırılır ise ilerleyen aylarda da uyku düzeni o kalıpta ilerleyecektir. Örneğin bebeğinizi sürekli ayaklarınızda sallayıp uyutuyor iseniz bir sonraki uykusundan önce de sizin onu sallayarak uyutuyor olmanızı isteyecektir. Bu sebeptendir ki uykuya alıştırmak sonraki zamanlar için çok önemlidir. Yeni bir alışkanlık öğretmek öğrenilen bir alışkanlığı değiştirmekten daha kolaydır. Çocuklarda uykuya geçmeden önce banyo saati ve günü ise banyo yaptırılır, daha sonra kitap okunur, dişler fırçalanır ve uyuması gereken saatte yatakta olunur. Bu bir süre sonra bir kalıp haline gelir ve çocuk uyku düzenini bu kalıpta uyarlar. Bebeklik döneminde bebekler gece de beslenmektedir. Bir yaşını doldurduktan sonra bebeklerin gece öğünleri giderek azaltılıp bırakılmalıdır. Buna rağmen geceleri sürekli uyanan bebeklerde herhangi bir rahatsızlık olup olmadığı ile alakalı tetkikler yapılmalıdır.

Bebek Odalarında Işık Açık Olmalı mıdır?

Bebekler karanlıktan korkmasın diye bebek odalarına hep bir gece lambası ve ya aydınlatmayı sağlayan ışıklar koyarız. Bazen oda tamamen aydınlık olur. Ama unutulmaması gereken bir husus vardır. Bebeklerin gelişimi için atom bombası gücünde bir hormon. Melatonin hormonu karanlık ortamda salgılanmaktadır. Melatonin hormonun temel amacı vücut ritmini dengelemek de olsa bunun yanı sıra büyümeyi arttıran, bağışıklık sistemini dengeleyen, hücreleri yenileyen bir çok hayati fonksiyonu vardır. Bu hormon karanlığın çökmesinden sabahın ilk ışıklarına kadar salgılanır. Özellikle saat 2 ile sabah 5 arasında en yoğun salgılandığı dönemdir. Stresten sesten uzak ortamlarda daha çok üretilen melatonin hormonun üretiminde en büyük etken ışıktır. Işığın olmadığı zamanlarda en çok üretim gerçekleşir. Bu yüzden büyüme çağındaki bebeklerin ve ya çocukların uyuduklarında ışıktan uzak bir ortamda olmalarına gayret göstermek gerekir.

Sürekli Kullanılan Biberonlar Nasıl Temizlenmelidir?

Biberonlar bebeklerin en çok kullandığı gereçler olduğu için temizliğine de çok önem verilmelidir. Bu yüzden her kullanımdan sonra gerek elde gerekse bulaşık makinesinde yüksek ısıda yıkanmalıdır. Sürekli yıkamak bakteri oluşumunu engelleyemeyeceği için haftada bir kez kaynatılmalıdır. Biberon uçları da belirtilen zamanlarda değiştirilmeli ve yıpranma durumları sürekli kontrol edilmelidir.

Ne Zaman Emzik Bırakılır?

Emzik ilk aylarda doğru bir yöntem olsa da bebeğin diş yapısının oturmaya başladığı dönemlerde diş sağlığını olumsuz etkileyebileceği için bıraktırılması gereken bir alışkanlıktır. Bu alışkanlıktan vazgeçirilmeye çalışılan bebeğin o dönemde stres içerisinde olmaması gerekir. Örneğin anne ile kalıp daha sonra bakıcının bakmaya başladığı bir bebeğin o dönemde emziği bırakması doğru olmayacaktır. Bebeğin emziği ne amaçla kullandığı da bıraktırma zamanında çok önemlidir. Eğer uykuya geçme problemi var ise ve emzik bunun için bir araç oluyorsa bebeğin uykuya geçmesi için alternatif yöntemler aranmalıdır. Toplumda alışılagelmiş olan; emziği boyama, emziğe biber ya da ekşi gıdalar sürmek gibi  davranışlar hem bebeğinizi huzursuz eder hem de onun size olan güvencini kırabilir. Bunun yerine daha yaratıcı  çözümler aranmalıdır. 

Çocuğumun Saçları Neden Çok Az Çıkıyor? 

Çocuklarda saçlar bebeklikten itibaren çok az çıkıyorsa ve bu geçen zamanlarda artma yönünde ilerlememiş ise mutlaka bir dermatoloğa danışmakta fayda vardır. Çocuklarda saç seyrekliği  beslenmenin yetersiz olmasından ve ya kronik bir rahatsızlıktan dolayı meydana gelebilmektedir. Bu tip durumlarda önce yapılması gereken saç eksikliği durumunun kaynağını ve nedenlerini bulmaktır. Sağlıklı ve gür çıkan saçlar için en önemli önlem düzenli uyku, sağlıklı ve dengeli beslenmedir. 

Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:27/01/2018
Okunma Sayısı:1270
Soru sor