Bebeğinizin işitme testini yaptirdiniz mi?


Bu Testi Es Geçmeyin
Yapılan araştırmalara göre, yenidoğan bebeklerde doğuştan gelen veya yenidoğan döneminde geçirilen hastalıklar nedeni ile, işitme problemi gelişebilmektedir. İşitme problemi olan bebekler, erken teşhis edilip, gereken önlemler alınmadığı takdirde konuşma açısından ciddi problemler yaşamaktadır. Sağırlık-dilsizlik, zekâ ve gelişim geriliğine sebep olmaktadır. Tüm bu istenmeyen olaylar, bebek doğduktan sonra işitme testi ile önceden anlaşılıp tedbir alınabilir. İşitme kaybı saptanan çocuklardan işitme desteği alabileceklerin belirlenmesi ve altı aydan önce gerekli müdahalelerin yapılması durumunda, bu çocuklara üç yaşında uygulanan dil testleri sayesinde normal sınırlarda sonuç alındığı görülmüştür.Bu çocukların dil, sosyal ve kognitif yeteneklerinin geliştirilesi ve bu yeteneklerini ileride okul ve sosyal hayatında bütünleşme sağlaması açısından cok önemlidir.

Amerikan Pediatri Akademisi, yenidoğan ve bebek taramalarından sorumlu alt kurumu ?AAP Task Force on Newborn and Infant Screening? tarafından da; tüm yenidoğanların ilk bir ay içinde taranması, işitme kaybının üç ay içinde doğrulanması ve altı ay içinde de gerekli müdahale yapılması önerilmektedir.


Yenidoğan bebeklere işitme testi nasıl yapılır?
Bu testler, ulusal yenidoğan işitme tarama programları, OAE (Otoacustic Emissions) ve ABR kullanılarak, yenidoğan taramasının yapılabilir. Bizim hastanemizde ?Otoacustic Emissions? ölçümü yapılmaktadır. Yenidoğan bebeklerin kulaklarına belli şiddette sesler verilip, duyup duymadığı beyin dalgaları ölçülerek anlaşılır. Bu işlem basit olup, bebeğe hiçbir rahatsızlık vermez, 15 dakikada yapılabilir. Testin güvenilirliği %97 oranındadır.


İşitme testi bebeklere ne zaman yapılmalıdır?

Bebeklere doğumdan sonra, eve gitmeden önce, hastanede işitme testi yapılması en uygunudur. Son dönemlerde yapılan bir çalışmada, yenidoğan döneminde tanı konduğu takdirde, erkenden kullanılmaya başlanacak işitme cihazları sayesinde, bebeklerin konuşma ve iletişim problemlerinin en aza indirilebildiği görülmüştür.


Hangi durumlarda işitme testi mutlaka yapılmalıdır?
İşitme kaybı açısından riskli durumlar şunlardır:

Ailede sağırlık hikâyesi olması,
1500 gr\'ın altında doğan bebekler,
Yüz kulak anomalisi olanlar,
Suni solunum ihtiyacı olanlar,
Sarılığı çok yüksek seyretmesi,
Doğumda uzun süre oksijensiz kalan bebekler.
Bu durumlardan birinin varlığında mutlaka yenidoğan döneminde işitme testi yapılmalıdır.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:21/01/2008
Okunma Sayısı:42923
Soru sor