Bebeğinizi kuş gribinden koruma için ebeveynlere öneriler

Bebeğinizi Gripten Koruma

         Grip (influenza, flu), özellikle küçük bebeklerde ciddi olabilir. Şansımız odur ki, 21, yüzyılda, hasta olmayı engelleyebildiğimiz gibi, bebeğimizin hastalığı daha kolay atlatabilmesini sağlamak elimizde. Yani elimiz kolumuz bağlı değil.

         Öncelikle bilmemiz gerekir ki, gribin kendisi öldürücü değildir. Gribe eşlik eden diğer hastalıklar onu ölümcül kılar. Söz gelişi diyabet, kalp hastalığı, akciğer hastalıkları gibi, zaten var olan hastalıklara grip ilave olduğunda, durum önlenemez hale gelebiliyor. Bu sebeple hastalığı önlemek son derece önemtaşıyor. Risk grupları denilen kişilerin aşılanması da bu demek zaten.

Neler yapabiliriz?

Aşı Olun!

         Dünya Sağlık Örgütü, aşının güvenliğini onaylamıştır. Diğer aşılara göre ek bir zararı yoktur. Normal başka her aşıyı olan kişler, bu aşıya özel aşırı reaksiyonları yoksa aşılanabilirler. Bebeğe yaklaşan ve ona virüs taşıyabilecek herkes aşılanarak, taşıyıcı rolü olmaları engellenmelidirler. Hem geleneksel her sezon üretilen grip aşısı, hem de yeni ortaya çıkan H1N1 aşısı, aynı anda olunmalıdır. En büyük riski taşıyan hamilelerin hangi ayda olduklarına bakılmaksızın aşılanmaları sağlanmalıdırlar. Bebek bakıcıları gibi zamanının çoğunu bebekle geçiren hemen herkes aşılanmalıdırlar. Annesi zaten aşılı olan bebekler en güvenli bebeklerdir.

 Anne Sütüne Devam Edin!

         Annenin ürettiği süt bebekler için en güvenli besindir. İçerisinde adını bildiğimiz bilmediğimiz binlerce faydalı element taşır. Yüzlerce çeşit savunma aracı olan antikorun bebeğe iletilmesi sağlanır. Bebeğin grip aşı zamanı gelmeden önce (6 ay), bebeğin korunmasını sağlayan başlıca, ve hatta temel korunma aracıdır. Biricik silahımızdır. Anne sütünü devam ettirecek, onun bitmemesini sağlayacak bilgilere erken ulşıp, tecrübe kazanmak da son derece önemlidir.

         Anne sütü yoksa bebeğe verdiğimiz gıdalara son derece özen göstermeli, daima taze hazırlamalı, ısrarla ellerimizi yıkamalıyız.

 Bebeğinizi İzole Edin!

       Gerekli hijyenik şartları sağlamayan kişilerden bebeğinizi uzak tutun. Öpmek, koklamak, dokunmak gibi yakın temas kesinlikle, özellikle bu salgın dönemlerinde engellenmelidir. Anne ile yakın temas, onu her açıdan kuvvetlendirecektir. Bu sebeple anne bakımına özen gösterilmelidir. Bebeği kucakta taşımak, bebek gelişimi için hada önemli olup, puset vb şeylere tercih edilmelidir.

         Mümkün olduğunca hasta olduğunu bildiğiniz ziyaretçileri kabul etmeyin veya bebeğin odasına sokmayın. Virüsü almış ama henüz hastalık belirtileri göstermeyen kişiler de, gizli düşmanlarımızdır.

         ?Şehir efsanelerine? kulak asmayın. Yani, ?Bebek bir an önce dış dünya ile tanışmalıdır?, gibi sözlerin ne kadar doğru olduğu bilinmemekle birlikte, şu an dünyada yaşanan PANDEMİ olaylarında son derece zararlıdır.


 
Ailede Birisi Grip İse

         Öncelikle o kişinin tedavisini başlatın (hekime başvurun).

         O kişinin bebeğinizin 2 metreden daha yakınına gelmesini engelleyin.

         Hasta kişinin ateşinin ilaçsız düşmesinden 24 saate kadar izole olmasını sağlayın.

         Ortak kullanım madde ve eşyalarını engelleyin.


Anne Grip Olmuş İse

         Dinlenin.

         Maske takın.

         Bol sıvı alın.

         Emzirmeye devam edin.

         Ellerinin daha sık yıkayın.

         Bebeğin kişisel bakımını başkasına devredin.


Mikropları Uzak Tutun!

         Öksürük aksırık gibi damlacık saçtığınızda, mutlak surette tek kullanımlık kağıt mendil kullanın.

         Mendiliniz yoksa elleriniz değil kolunuzu kullanın

         Ellerinizi yıkayın. Bebeğinizinkini de.

         Elinizi yüzünüzde uzak tutun.

         Şüpheli yerlere dokunmayın.

         Kolay temizlenmeyen oyuncakları uzaklaştırın.

         Gözlük kullanın.

 

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:19/11/2009
Okunma Sayısı:433
Soru sor