Bebeğinize rota virüsü aşısı yaptırdınız mı?

Bebeğinize rota virüsü aşısı yaptırdınız mı?

Rota Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır?

Rota virüsü dediğimiz virüs tipi, Özellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki bebekleri etkileyen, bazen yeni doğum döneminde de rastlanan akut gastroenterit yani mide ve bağırsakların iltihaplanmasına neden olan bir virüstür. Rota virüs, mikrop bulaşmış su veya kontamine gıdalarla, virüsü taşıyan eller yoluyla bulaşmaktadır. Özel Meltem Hastanesi doktorlarından Çocuk Uzmanı Dr. Ahmet İmadettin Arıkan, özellikle tuvaletten sonra ve yemekten önce ellerin yıkanmaması ile bu virüsün kolaylıkla yayıldığını belirtmektedir. Ayrıca kreş, bakım evleri, anaokulları gibi çocukların bebek yaşta gittikleri mekanlarda görülebildiğinin de altını çizmektedir. Rota virüs oyuncaklarda da uzun süre canlı kalabilmektedir. Aile içi yayılımı sıktır.

 Belirtileri Nelerdir?

Rota virüs ağız yoluyla vücuda girer. Yaklaşık 2 gün kuluçka dönemi vardır. Bu kuluçka döneminin ardından belirtiler kendini gösterir. Özel Meltem Hastanesi doktorlarından Uzm. Dr. Ahmet İmadettin Arıkan özellikle kış aylarında çok daha sık görüldüğünün altını çiziyor. Rota virüs enfeksiyonları genellikle bulantı, kusma, karın ağrısı, ateşle başlar ve ishalle devam eder. Bazen direkt olarak ishalle de başlayabilir. Özellikle süt çocuklarında kusma ve ishalin neden olduğu Dehidratasyon (sıvı kaybı) gelişebilir. Örneğin; diş çıkarma döneminde olduğu gibi bağışıklık sistemi yetersiz olan, rota virüs aşısı olmayan hastalarda daha uzun ve daha ağır seyredebilir.

 Rota Virüs Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Tedavinin başlıca amacı kusma ve ishale bağlı olarak ortaya çıkabilecek dehidratasyonun (sıvı kaybının) önlenmesidir. Bebeğin beslenmesi devam ettirilmelidir. Sık sık, azar azar beslenme yapılmalıdır. Az yağlı veya yağsız gıdalar tercih edilmelidir. Anne sütü var ise kesilmemelidir. İçerdiği şekerden dolayı ishali ve sıvı kaybını arttıracağından dolayı meyve suyu verilmemelidir. Ağır vakalar gerekirse hastaneye yatırılabilir, serum takviyesi yapılabilir.

Rota Virüsü Enfeksiyonundan Korunma Yöntemleri Nelerdir? 

 Uzm. Dr. Ahmet İmadettin Arıkan, öncelikle el temizliği, suyun kaynatılması gibi temel hijyen önlemlerinin bulaşmayı minimuma indirdiğini belirtiyor ve yemekten önce ve yemekten sonra, tuvaletten sonra el yıkamanın alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini vurguluyor.? En önemlisi de kesinlikle rota virüs aşısı yaptırılmalıdır.? diye ekliyor. Rota virüs aşısı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek rota virüs enfeksiyonuna  karşı koruma sağlar. Aşı 2 ila 6 aylık bebeklere 2 ay arayla 2 doz olarak ağız yoluyla uygulanmaktadır. Aşının yan etkisi fazla bildirilmemiştir.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:23/04/2013
Okunma Sayısı:25226
Soru sor