Anne sütünün önemi

Anne sütünün önemi

İlk 6 ay yalnızca anne sütüyle beslediğiniz bebeğiniz ishal, bronşit, zatüre gibi bulaşıcı hastalıklara ve allerjik hastalıklara daha az yakalanırlar dolayısıyla daha sağlıklı büyürler. Bu aylarda anne sütüyle birlikte verilen ek besinler bebeğin emme gereksinimini azaltacağından anne sütünden yeterince yararlanmasını engeller. İster hastalık durumu olsun, ister hava çok sıcak olsun 4 aydan önce bebeğinizin anne sütü dışında hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.

Anne sütü çok besleyicidir. Bebeğin her istediğinde emzirilerek bu sütten yararlanması sağlanmalıdır. Anne sütünde bütün vitaminler vardır, yeterli olmayan sadece D vitaminidir. 2.haftadan başlayarak doktorunuzun verdiği D vitamini içeren damla yada şurubu düzenli kullanırsanız bebeğinizin en doğru şekilde beslenmesini sağlamış olursunuz..

Bebeğin Gelişimi İçin Anne Sütü Önemlidir

Her emzirmede ilk gelen süt daha az yağ içeren ön süttür. Bebek emmeyi sürdürdükçe sütün bileşimi değişir, yağ miktarı artar. En fazla yağ içeren süt, emzirmenin sonunda salgılanan süttür, buna son süt denir. Bebeğin hem ön süte hem de son süte ihtiyacı vardır. Bebek memeye doğru yerleştirilip, doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa hem ön sütten hem de son sütten alır. Bebek daha emmek istiyorsa ikinci memeden verilebilir. Tüm annelerin sütü yararlıdır. Anne sütüyle beslenen bebekler her beslenmeden sonra veya beslenmeye başlandığında bir miktar kaka yapabilirler bu normaldir.

Süt yapımını arttıran en önemli etmen bebeğinin sık aralıklarla ve uygun şekilde emzirilmesidir. Göğüslerin boşalması ile süt yapımı artar. Bu nedenle bebeğin sık sık emzirilmesi gerekir. Bebeğin emmediği durumlarda göğsün elle ya da bir süt pompası ile sağılarak mutlaka boşaltılması gerekmektedir.

Anne sütünün yetersiz olduğu düşüncesiyle doktora danışmadan yeni bir besin verilmemeli, başka bir besin vermek gerektiğinde bunu nasıl hazırlanacağı iyice öğrenilmeli ve temizlik kurallarına çok dikkat edilmelidir. Aksi taktirde bebeğiniz ishal olabilir.Bebeğin yeterince anne sütü aldığı, haftada en az 150 gr. kilo alması ve günde en az 6-7 kez bezini ıslatmasıyla anlaşılır.

Emzirme Sırasında Dikkat Edilmesi Geren Hususlar:

1. Emzirmeye başlamadan önce eller yıkanmalıdır.
2. Her gün banyo yapmayan anneler meme başlarını günde 1 kez yıkamalıdır, her emzirmeden önce meme başlarını sıkmaya gerek yoktur.
3. Emzirirken meme ucu ve etrafındaki kahve rengi halkanın çocuğun ağzını tamamıyla kaplayacak şekilde olması sağlanmalıdır.
4. Anne, bebeğini en rahat olduğunu şekilde emzirilmelidir; bu yatarken , otururken ve ya ayakta olabilir. Öne eğilmeden bebek anneye yaklaştırılarak emzirilirse annelerin sırt ağrılarının önüne geçilebilir. Besleme sıklığını ve süresini bebek kendisi belirler, bebeğin sık aralarla emzirilmesi süt yapımını arttırır.

Bebeklerini emzirirken annelerin iyi beslenmesi özellikle anne sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle annelerin düzenli ve değişik besin gruplarından beslenmeleri gerekmektedir. Emziren anne günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmeli, her gün tüm besin guruplarından ( meyve,sebze,et,tahıllı yiyecekler ) düzenli olarak yemelidir. Emziren anneler sigara içmemelidir. Çay ve kahve gibi besleyici değeri olmayan ve uyarıcı içecekler almamalı veya az tüketmelidir. Anne bebeğinden ayrı kaldığında memelerini elle sağarak sütünü biriktirebilir ve bebeğini bu süt ile besleyebilir. Çocukların beslenme durumu en iyi kilo alışlarıyla değerlendirililebilir.

Anne sütü hastalıklardan koruyucu, hijyenik ve bebekler için ilk 6 ay en besleyici gıdadır. Kullanım kolaylığı, taşıma ve saklama derdi olmadığı gibi bebekle anne arasında duygusal bir bağ oluşmasını da sağlar. Bütün bunların yanında anne sütünün en ekonomik besin olduğunu düşünürsek, ne kadar değerli ve vazgeçilmez olduğu bir kez daha anlaşılır kanaatindeyim.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:18/10/2004
Okunma Sayısı:14043
Soru sor