Anal fissür tedavisi ile yaşam kaliteniz artsın

Anal fissür tedavisi ile yaşam kaliteniz artsın
Anal fissür, makat şıkışındaki mukozanın arka duvarının yırtılması durumudur. Anal fissür toplumumuzda oldukça sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Anal fissürün tedavisi ise günümüzde oldukça kolay ve rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Anal fissür rahatsızlığı yaşayan kişiler bazen tedavi sürecinden korktukları için bu acıya katlanmayı tercih ediyorlar. Oysa bu çok yanlıştır. Ufak bir operasyon ile günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve yaşam kalitesini yerlere çeken bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkündür. Fissür oluşum sonrası hastalar genellikle büyük tuvaletlerini yaparken bilmeden yırtığın büyümesine neden olmaktadırlar. Ağrı olacak diye korkup dışkılama ertelendikçe, dışkı daha da sertleşecek ve sonrasında yırtık daha da açılacaktır.Anal Fissürün Görülme Nedenleri Nelerdir?Anal fissürün genellikle belirli bir baş aralığı yoktur ancak genç ve orta yaşlarda daha sıklıkla görülmektedir. Uzun süre kabızlık yaşayan veya çok ishal durumu yaşayan kişilerde anal fissür durumu sıklıkla görülmektedir. Ülseratif kolit, hemoroid hastalarında, Crohn gibi bağırsak hastalıklarını takiben, doğum yapmış kadınlarda anal fissüre sık bir biçimde rastlanmaktadır.Anal Fissür Belirtileri Nelerdir?Anal fissürde genellikle hastalar dışkılama esnasında meydana gelen şiddetli ağrılardan yakınmaktadırlar. Bu ağrılar dışkılama sonrasında da kendisini dakikalarca belli eder. Başka bir belirtisi de tuvalet kağıdında görülen kandır. Bu kanamalar kendisini damla şeklinde de belli edebilir. Şişme nedeniyle fissürün kenar kısımlarında kabartı meydana gelebilir. Bu durum makat bölgesinin temizliği esnasında fark edilebilir. Bununla beraber anal bölgesindeki şiddetli ve acı kaşınmalar fissürün belirtisi olmakla beraber iyileşip tekrar açılması esnasında meydana gelen akıntılara bağlı olmaktadır.

Anal Fissür Tedavisi İle Ağrılara Son

Anal fissür şikayetleri ile mutlaka bir doktora görünmek gereklidir. Sosyal yaşamı da oldukça olumsuz etkileyen bu rahatsızlıktan kurtulmak günümüzde çok basittir. Fakat bazı insanlar ameliyattan korkmakla beraber çekinceleri dahilinde bu acıya katlanmayı tercih ediyorlar. Bu çok yanlış bir tercihtir. Anal fissürün tedavisinde izlenecek yol öncelikle doktorun yapacağı muayene sonrası belirlenecektir. Doktor muayenesi olmadan kişinin kafasına göre eczaneden alacağı ilaçlar hastalığın daha da kötü seyretmesine neden olabilir. Bu sebepten ötürü doktor muayenesi eğer durum uygun ise doktorun önereceği krem ve ilaçlar kullanılmalıdır. Durum eğer çok ileri bir seviyede değil ise doktor dışkı yumuşatıcı kullanımı, oturma banyoları, tıbbi kremler önerecektir. Eğer kronikleşmiş bir anal fissür durumu var ise ve ilaç tedavisine cevap alınamıyor ise cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir. Operasyonda hafif bir anestezi ile anal kanal içerisinde istemsiz çalışan düz kaslar kesilebilmektedir. Anal kanal içerisinde iki farklı tipte kas bulunmaktadır. Bunar istemli ve istemsiz çalışan kaslardır. İstemsiz olarak çalışan düz kaslar ameliyat esnasında alındığından spazmı kalıcı olarak önlemektedir. Bu şekilde ağrı da ortadan kalkmış olacak ve ameliyat başarılı bir şekilde bitirilecektir. Başarılı geçen ameliyat sonrası hasta sağlığına hızla kavuşmaktadır.
Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi bölümü uzman doktorları anal fissür tedavisinde en uygun yöntemleri kullanarak hastayı sağlığına kavuşturmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:01/01/2014
Okunma Sayısı:10493
Soru sor