Alerjik nezleyi hafife almayın

Alerjik nezleyi hafife almayın

Alerjik nezle özellikle kış aylarında kendisini oldukça göstermektedir. Alerjiye neden olan maddelerin burun mukozasına teması ile hapşırma, akıntı, boğaz kaşıntısı, burun ve gözlerde kaşıntı gibi şikayetler kendisini belli eder. Havada dolaşan küçük parçacıklar alerjik nezlede etkendir. Peki alerjiye tam olarak ne sebep olmaktadır? Hayvan veya bitkilerden insan vücuduna nüfuz eden alerjik maddeler burun, boğaz, göz gibi yerlerden sızarlar. Bazı insanlar bazı maddelere karşı aşırı hassastırlar. Alerjinin soyaçekim bir eğilimi de mevcuttur. Vücudumuz dışarıdan gelen yabancı maddelere karşı savunmaya geçer. Vücudumuz dışarıdan vücudumuza girebilecek maddelere karşı "Histamin" adı verilen bir madde salgılamaktadır.Alerjik kişiler kulak enfeksiyonu, soğuk algınlığı gibi durumlara hassasiyeti fazladır. Bu kişilerde durum daha da ileriye giderek astım gibi hastalıkları ortaya çıkarabilir. Alerjiye bağlı olarak gelişen burun tıkanıklıkları hem gün içerisinde hem de uykuda tıkanmaya ile yetersiz oksijen alımına neden olur. Oksijenin az alınması ile kalp ritm bozuklukları, yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği gibi sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Ciddi Rahatsızlıklara Kapı Açıyor

İnsanların içine düştüğü en büyük hatalardan birisi ise nezleyi hafife almalarıdır. Alerjik nezle çok sıkıntılı hastalıklara kapı açmaktadır. Eğer soğuk algınlığı geçmiyor ve etkileri artıyorsa mutlaka doktor muayenesine gidilmelidir. Eğer yanlış yöntemler uygulanırsa hastalık daha da ilerleyebilir. Hastanın baş, boyun, kulak, burun, boğaz muayenesi detaylıca yapılmalıdır. Bu çeşit alerjik şikayetlere herhangi bir enfeksiyonun veya yapısal bir bozukluğun yol açıp açmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Bu kontroller ile en doğru tedavi yöntemi uygulanır. Aile hikayesinden yola çıkıp muayene sonrası hastanın alerjiye olan reaksiyonu için kan ve deri testleri yapılmaktadır. Testler sadece hangi maddeye karşı bir alerjinin söz konusu olduğunu alerji seviyesi ortaya çıkarılmaktadır.

Hemen Doktora Başvurun 

Doktor muayenesinde yapılacak testler alerjinin hangi aşamada olduğunu ortaya çıkaracaktır. Doktor buna göre en uygun tedavi seçeneğini uygular. Muayene bulgularına göre doktor farklı tedavi seçenekleri uygular. Hasta en uygun ilaç seçeneklerini doktor tavsiyesi ile alır ve hastalık vücuttan atılır.

Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz bölümü uzman doktorları kış aylarında oldukça sık görülen alerjik nezleye karşı en etkin tedavi yöntemlerini uygulayarak kişinin sağlığına kavuşmasına yardımcı olmaktadırlar.  

Güncelleme Tarihi:04/05/2024
Yayınlama Tarihi:10/01/2014
Okunma Sayısı:12369
Soru sor