Akut pankreas iltihabına karşı dikkat

Akut pankreas iltihabına karşı dikkat
Pankreasta ani şekilde ortaya çıkan iltihap şiddetli kanamaya neden olan ciddi bir hastalıktır. Pankreas hem iç salgı bezi hem de dış salgı bezi olarak görev yapmaktadır. Salgılanan enzimler pankreasta olduklarında inaktif durumda olmaktadırlar. Bu inaktif enzimler sindirim sisteminin bazı kısımlarında aktifleşmektedirler. Yağların, proteinlerin, karbonhidratların sindirimi yani parçalanmasını sağlarlar. Akut pankreatit denilen durum bu enzimler henüz pankreastayken aktif haldedir ve dokuların parçalanmasına neden olmaktadırlar. Akut pankreasta iki tip mevcuttur. Birincisi akut pankreatitin çoğunluğunu oluşturan hafif iltihaptır. Herhangi bir müdahaleye gerek duyulmaz ve kendiliğinden iyileşir. Pankreasta kalıcı hasar kalmaz. Diğeri daha nadir kısmını oluşturan pankreas ve çevre dokularda büyük tahribata yol açar. Bununla beraber ölüme varan akut nekrotizan pankreas iltihabı oluşur. Bu durumda acil bir cerrahi müdahale gerekir. Bunun nedeni ise dolaşımı, solunum ve böbrekleri etkiliyor olmasıdır. Akut Pankreatitin Nedenleri
Akut pankreas iltihabının en sık görülen nedenlerinden biri safra kesesindeki taşlardır. Bu taşlar safra kanalına gelirse bu kanalda bir tıkanma meydana gelir. Bu durumda kanaldan zorlukla geçerek tıkanıklığa ve hasara sebebiyet verebilmektedir. Bu sorunlar sebebiyle dokular enzimler tarafından parçalanır. Diğer bir nedeni de alkol kullanımıdır. Alkol de bu probleme doğrudan ya da dolaylı yoldan sebebiyet verir. Pankreas kanalında doğumsal anormallikler, kaza sonucu akut pankreasın ortaya çıkması ya da kan yağlarının yüksek olması da diğer nedenleridir.
akut pankreas

Akut Pankreatitte TedaviDoğru sonuç iki saatlik idrarda toplam amilaz değerine bakılarak elde edilir. Şayet idrarda bir saatte 300 üniteden daha fazla miktarda amilaz atılıyorsa tanı için çok daha önemli bir durum olacaktır. Pankreas iltihabında böbrekten amilazın atılımı kreatinin atılımından beş kat daha fazla olmuş ise bu durumda teşhis konulur. Akut pankreas iltihabı tedavisinde amaç kaybedilen sıvı ve minarelerin aynen yerine geri konmasıdır. Eğer pankreas iltihabı kanamalı bir şekilde devam ediyorsa kan nakli gerekebilir. Kan şekerinin yükseldiği durumlarda da küçük dozlarda hafif insülin vermek uygun görülür. Kalsiyum miktarı azalırsa kalsiyum-glukonat verilebilir. Bununla beraber midenin devamlı boşaltılması besin kısıtlaması gerektirir. Bu yöntem vasıtasıyla pankreas istirahate alınmış olur. Eğer pankreas iltihabı safra taşı ile birlikte görülmüş ise o zaman safra taşının çıkarılması gerekir. Herhangi rahatsızlık vermeyen safra taşları tespit edilmiş ise bunları almaya gerek duyulmaz. Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi bölümü uzman doktorları hastaya en uygun tedavi yöntemlerini uygulamakta ve hastanın sağlığına kavuşmasında etkin rol oynamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:12/02/2014
Okunma Sayısı:11828
Soru sor