Kas yırtığı tedavisi

Kas yırtığı tedavisi

Kas, çok kanlanan bir doku olduğu için genellikle çabuk iyileşebilme özelliği taşır. Kas yaralanmaları kasın yaptığı hareketin zorlamayla yapılması sonucu oluşur. Her kas veya tendon belli bir sayıda hareket etmek üzere yaratılmıştır. Örneğin baş parmağımız günde 100 defa çalışması gerekirken 1000 defa çalıştırıldığında o bölgedeki kas yapısnıda tekrarlayan travma oluşabilmektedir. Yani sadece zorlama ile değil kasın çok fazla hareket ettirilmeside kas yaralanmasına sebep olabilmektedir.

Kas yırtığı nasıl anlaşılır?

Kas yırtığı olan bölgede ağrı ve şişlik oluşabililir. Ancak kas yırtılması yada yaralanmasında kası hareket ettirmeye devam edebilirsiniz.

Kas gerilmesi / spazmı

Kasın çok önemli özelliği hem gevşeyebilmesi hem de kasılabilen bir doku olmasıdır. Örneğin kişi sürekli olarak aynı pozisyonda uyuyacak olursa, adele gevşeme yeteneğini yititrir ve kas sürekli kasılmış vaziyette durur. Kasıl kalan doku bize adele ağrısı ile yanıt verir. En çok bel ve boyun bölgesinde hissedilen bu ağrılar özellikle mesleki dezavantajlarla oluşabilmektedir. Banka, ofis ve bilgisayar başında çalışanların bir çoğunda görülebilir. Bununla birlikte yanlış posizyonda ders çalışan çocuklarda aynı problemi yaşayabilmektedir. Boyunca yaşanan bir adelenin gerginliği diğer bölgelere de yansıyabilmektedir. Kas gerginliğini önlemek için sürekli aynı pozisyonda durmamaya özel göstermeli, çalışırken kendimize 5'er dakikalık molalar vermeliyiz. Hareket ederek kaslarmız gevşeme ve kasılma özelliğini tekrar aktifleştirmemiz gerekmektedir. Bu ku kuralı unuttuğumuz taktirde ilaçla gevşetilmiş kas tekrar kasılı kalacak ve ağrıya sebep olacaktır.

Nasıl tedavi edilir?

  • Kas yırtığı,
  • Kas zedelenmesi,
  • Kasın zorlanması,
  • Kas içi kanama,

gibi tüm rahatsızlıklar ortopedi bilim dalı için aynı şeyi ifade eder. Kas bir kaç lifin bir araya gelmesiyle oluşan bir dokudur. Kasın yırtılması demek liflerin arasında oluşmuş bir kanama durumu demektedir. Tedavide de ana prensip kanamanın oradan uzaklaşmasını sağlamaktır. Yırtığın tespit edildiği ilk 48-72 saat arasında çok sık buz uygulamaları kanamayı azalttığı için çok önemlidir. Buz tedavisi günde 3 defa 20 dakikalık seanslar şeklinde uygulanabilir. (Bölgede cildi koruyucu bir katman kullanılması önemlidir.) Ağrılı dönem bittikten sonra temel fizik tedavi yöntemleri ile kasın özelliği tekrar eski gücüne kazandırılması da tedavinin ana prensipleri arasında yer alır.

Güncelleme Tarihi:03/05/2024
Yayınlama Tarihi:27/10/2014
Okunma Sayısı:78618
Soru sor