Yumurtalık Kisti Hangi Sorunlara Neden Oluyor?

Yumurtalık Kisti Hangi Sorunlara Neden Oluyor?

Bayanların son dönemlerde sıklıkla uğraştığı yumurtalık kisti doğru bir şekilde tedavi edilmezse, kısır olma durumu başta yer almak üzere bir çok ciddi sorunun ana kaynağı olabilir...

Kadın hastalıkları uzmanları; hayatları boyunca her kadının mutlaka en az bir kere olmak üzere yumurtalık kisti ile karşı karşıya kaldığını, bu hastalığın tedavi edilmemesi durumunda, doğurganlığın yok olması başta yer almak üzere bir çok ciddi soruna yol açabileceğinisöylüyorlar.

Bir çok kadın vücudunda yer almakta olan yumurtalık kistinden bir haber. Kadın hastalıkları uzmanları, kistin varlığından haberi olmayan kişilerin bu hastalık nedeni ile ani rahatsızlıklar geçirebileceğini ifade ediyorlar. Yumurtalık bir diğer ismi ile over kistlerin hatırı sayılır bir çoğunluğu hiçbir belirti göstermemektedir. Genelde hastanın bambaşka bir nedenden dolayı talep ettiği jinekolojik muayene sırasında hastalığı tesadüf eseri öğrendiği saptanmıştır. Uzmanlar; yumurtalık kisti olan kişilerin, kimi zaman sağ ya da sol yumurtalıkta bazı durumlarda ise her iki yumurtalıkta birden olabileceğini söylemektedir. Kistler bazı durumlarda içi sıvı kaplı küçük keseler halinde bazı durumlarda da kan ya da daha yoğun bir sıvı ile dolu olabilen çeşitlik büyüklüklerde keseler olarak gözlemlenebilmektedir.

Tümör Belirtileri Araştırılmalı

Yumurtalık kisti rahatsızlığı yaşayan hastaların geneli hiçbir şikayeti olmadığını söyler. Uzmanlar, muayene ya da ultrasonografi kontrolünde bu kistin tesadüfen saptandığının sıklıkla görüldüğünü söylemiştir. Hastaların geneli sadece kasıklarında oluşan bir ağrıdan şikayetçi olur. Yumurtalık kistine bağlı olarak meydana gelen kasık ağrısı genel anlamda çok şiddetli bir şekilde hissedilememektedir. Hasta kişi oturduğu zaman, dizleri karnına çektiği zaman karın bölgesinde bu bölgenin sıkışmasını sağlayan hareketlerde ağrı hissedebilmektedir. Ancak bazen kist yırtılma bir diğer ismi ile rüptür aşaması yaşar veya kist kendi etrafında döner bir diğer ismi ile torsiyon durumu oluşur. Bu tip durumlarda ani bir şekilde başlayan oldukça şiddetli bir şekilde yayılan kasık ve aynı zamanda karın ağrısı, kusma, şiddetli bulantı, ani bayılma durumları gibi şikayetler yaşanabilmektedir.

Yumurtalık kisti hastalığının tanısının konması için nadiren görülse de ultrasonografi dışında bazı durumlarda bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans ve aynı zamanda kanda tümör belirleme testlerinden yararlanılabilmektedir. Tümör belirteçleri tarafından ortaya konan değerler ve aynı zamanda diğer testlerde yapılan görüntüleme sonuçları bir araya getirilerek kistin kötü huylumu yoksa iyi huylu mu olduğu belirlenerek; tedavi yöntemi belirlenebilmektedir.

Hastanın İlaç Tedavisine Verdiği Yanıt

Yumurtalık kisti genel olarak ilaç tedavileri ya da ameliyat aşamasına gelmeye gerek kalmadan doğal nedenlerden bir süre içerisinde kaybolur. Uzmanlar; hastaların bazı kistler için bu beklentiye girmemesi gerektiğini söylemektedir. Kist; ilaç ile tedavi ya da ameliyat gerektiren bir özelliğe sahip olabilmektedir. Bu aşamada kistin ortadan kaybolacağını takip etme amacı ile beklemek ya da doğum kontrol hapları ile tedavinin uygulanmasına başlamak gerekebilir. Eğer kist ileri seviyede bir sorun teşkil ediyorsa ameliyat kararı verilmesi de mümkündür. Bu karar bazı faktörler göz önünde bulundurularak verilmektedir; kistin büyüklüğü, kistin nasıl görüldüğü, kan tahlili sırasında belirlenen tümör değerleri, hastanın yaşam hikayesi, hastanın kaç yaşında olduğu, hastanın ne gibi şikayetleri olduğu gibi kararlardan yola çıkılmaktadır. Eğer hastanın bünyesinde yumurtalık kisti fazla ağrıya neden oluyorsa, kist yırtılma ya da etrafında dönme gibi belirtiler gösteriyorsa bu halde kistin büyüklüğü ve hangi özelliklere sahip olduğu, hastanın hangi yaşta olduğu önemsenmeksizin hasta için ameliyat kararı alınmaktadır.

Altın Standart

Şu an günümüz teknolojisinde yumurtalık kistleri için uygulanan cerrahi tedavi çoğunlukla laparoskopik cerrahi yöntemi olarak bilinmektedir. Uzmanlar; Laparoskopik cerrahinin birçok jinekolojik problem için de kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda teknolojik gelişmeleri son derece yakından takip etmekte olan uzman kişilerce uygulandığını vurgulamaktadır. Laparoskopi uygulanmasının faydaları başında iyileşme sürecini kısaltıyor olması gelmektedir. Müdahaleden sonra kişiler iş ve sosyal yaşamına hızlı bir şekilde dönüş yapabilmektedir. Bu faydaların yanında; karının içinde yapışıklık oluşmasına engel olduğu için çocuğu olmayan kişilere faydalı bir uygulamadır. Aynı zamanda laparoskopik cerrahi müdahalesi anında endoskop uygulaması sayesinde ameliyatlı bölgenin daha çok büyütülmesi, uygulanan ameliyatın çok daha incelikli ve detaylı yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bu uygulama sayesinde hastanın vücudunda kesiler çok daha az olur. Bu durum ameliyat izi oluşumu gibigörsel kötü sonuçlar ortaya çıkmasına engeldir. Bu operasyon aynı zamanda fıtık ve enfeksiyon riskini son derece azaltmaktadır.

Tedavi süreçleri ve ön muayene için Özel Meltem Hastanesi Kadın Doğum Uzmanlarımıza başvurabilir ve konu ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi:23/04/2024
Yayınlama Tarihi:30/12/2015
Okunma Sayısı:14241
Soru sor