Hamilelikte egzersizin anne ve bebeğe sağladığı faydalar

Hamilelikte egzersizin anne ve bebeğe sağladığı faydalar

Hamileliğin ilk üç ayında zorlamadan hafif tempoda yürüyüşler yapılabilmektedir. Ayrıca omurgayı güçlendirme amaçlı sırt egzersizleri de yapılabilir. Hamilelik yogası denilen yoga türü ve yine hamilelik pilatesi ilk haftalardan itibaren önerilmektedir. Hafta içinde yapılacak ortalama 30 dakikalık tempolu yürüyüşler bu süreçte oldukça fayda sağlayacaktır. Anne adayı bu yürüyüşü kendini yormayacak şekilde yapmalıdır.

Pilates ve yoga sırt-bel ağrılarını önlüyor

Son yıllarda anne adaylarının en çok tercih ettiği yoga ve pilates egzersizleridir. Bu gibi egzersizler Vücudu rahatlatmakla beraber ruhu da arındırmaktadır. Sırt ve bel ağrılarını önleyen, anne adayının bedenini keşfetmesini sağlayan yoga ve pilates için bu konuda uzman kişilerle çalışmak önemlidir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken hamilelik sürecine uygun yoga ve pilates hareketlerinin yapılmasıdır.

Yüzme bebek için faydalı

Hamilelikte 3 ila 6 aylık dönemlerde de pilates, yoga ve yürüyüşe devam edilebileceğini söyleyen Op. Dr. Hale Uzer şöyle devam etti, “Bu dönemde vücut ağırlığı çok fazla hissedileceğinden en çok tercih edilen spor da yüzme olmaktadır. Bunun yanında su içerisinde yapılacak bütün egzersizler anne adaylarına önerilmektedir. Suyun kaldırma kuvveti enne adayının artmış olan vücut ağırlığını dengeler. Bu durum su içerisinde kaza ya da yaralanma risklerini de en aza indirir. Suda yapılacak egzersizler karada yapılanlara oranla vücut ısısını daha eşit olarak dağıtmaktadır. Bu duruma bağlı olarak bebeğin vücut ısısı da ani ve hızlı değişimlere girmeyecektir. Ancak havuzdaki hijyen durumuna dikkat etmekle beraber kayma ve düşme tehlikesine karşı da tedbirli olunmalıdır.”

Oturmaya yönelik egzersizler tercih edilmeli

Hamilelikte 6-9 aylık dönem karın bölgesinin oldukça büyüme gösterdiği bir dönemdir. Bu sebeple oturma pozisyonlarındaki egzersizleri yapmak daha faydalı ve uygun düşecektir diyen Op. Dr. Hale Uzer “Anne adayında erken doğum gibi bir risk mevcut değilse en uygun görülen egzersiz hafif tempoda 30 dakikalık yürüyüşler olacaktır. Uygun hareketlerle pilates egzersizleri de yine bu 6-9 aylık süreçte yapılabilir.” dedi.

Düzenli egzersizlerin anne adayına faydaları

Düzenli yapılacak egzersizlerin anne adayına pek çok faydası olduğunu belirten Op. Dr. Hale Uzer bu faydaları şu şekilde sıraladı:

  • Metabolizmada hızlanmaya neden olur
  • Ağırlık kontrolü açısından yardımcıdır
  • Dayanıklılık ve kuvveti artırmaya yardımcıdır
  • Sırt ve bel ağrılarına karşı önleyicidir
  • Sindirim sisteminde düzelme sağlar, kabızlığı önler
  • Doğumda gerekli olacak kas aktivitesini çalıştırır
  • Uyku düzenine yardımcıdır
  • Ödem oluşumunu engeller
  • Gebelik diyabet riskini ortadan kaldırır
  • Anne adayının psikolojisini olumlu yönde etkiler

Önerilmediği durumlar nelerdir?

Ruhsal ve fiziksel denge için son derece önemli olan spor hamilelik döneminde de oldukça büyük öneme sahiptir. Fakat bu dönemde spor yapmak bazı durumlarda risk oluşturabilir. Örneğin anne adayında kalp-damar tıkanıklığı mevcut ise, tiroit, böbrek, solunum, kansızlık, yüksek tansiyon ve diyabet ile ilgili rahatsızlıklar söz konusu ise veya daha önce düşük yapılmış ise, mevcut durumda düşük ya da erken doğum söz konusu ise spor bu kişiler açısından tehlike arz edebilir. Böyle durumlarda kişinin sağlık geçmişine bakmakta fayda vardır. Doktor kontrolünde egzersiz tercih edilmelidir. Fakat her halükarda hareketin kısıtlandığı durumlar erken doğum tehlikesi veya düşük riskinin mevcut olmasıdır.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:20/04/2018
Okunma Sayısı:1441
Soru sor