Kadın sağlığı için farkındalık ve belirtiler

Kadın sağlığı için farkındalık ve belirtiler

Hayati tehlike arz edebilen hastalık, kadınlarda bazen önemlli etkenlere neden olmakla birlikte bazen de farkında olmaksızın gelebiliyor. Kadın sağlığına yönelik rahatsızlıkların belirlenmesinde kontroller büyük önem arz ediyor. Birçok kanser türü başta rahim, rahim ağzı, meme kanseri vs olmak üzere sık görülen rahatsızlıklar türü bu taramalar nedeniyle belirlenebiliyor. Kadın hastalıklarının belirtileri ve muayenenin önemi nedeniyle bilgi vermeyi borç bildik.

Kadın hastalıkları salt yaşam düzeyini düşürmekte olmayıp, kimi durumlarda yaşam riskin de tetiklemeye sebep olabilmektedir. Özellikler bazı belirtiler kadın vücudunda bazı durumların rayında gidip gitmediğini bariz olarak ortaya çıkarmaktadır. Bu unsurlar şöyle sıralanabilir:

Regl dönemi dışında kanama meydana gelmesi; iki adet arasında, adet dönemi geçirmemesine rağmen koyu kahverengi ya da renkli türde kanamalar izlenmesi
Cinsel birliktelik sonrası kanama ya da lekelenme görülmesi.
Adet sancılarının her vakitten farklı, kısa mesafe gitmek zorunda bırakacak derecede olması.
Durdurulamayan, kötü kokulu ve kanlı akıntılar olması.
Spiral alan kadınlarda üç günü geçen akıntılar görülürse vakit kaybedilmeden uzmanlara gidilmelidir.

Muayene, Kontrol şart

Araştırmalara göre meme kanserinin büyük bir çoğunluğu yapılan jinokolojik tahliller ile anlaşılabilir. Birçok kadının sorun yaşaması, kendilerinde bazı belirtiler görürler ise derhal kadın hastalıkları uzmanını başvurmalıdırlar. Düzenli bir şekilde jinekolojik değerlendirme için; kadına özgü organların (rahim, yumurtalık, rahim ağzı vs) kontrolünün yanında meme ve tiroit kontrolleri de yapılması gerekir.

Altı ayda bir gereken muayene, riskleri azaltır

Muayene sıklığı çok normal şartlarda altı ay fakat minimum yılda bir kere tüm bu taramaların yağılması için önem arz eder. Burada şahsın özellikle ailesine önceden kadın hastalıkları ile ilgili bir kanser hikayesi var ise risk artışı maksimum seviye olur. Binaenaleyh kontrol süreçleri 6 ayda bir olması gerekmektedir. Uyulması gereken kural meme kanseri fark edilme yaşının giderek düşmesi sebebiyle 25 yaşından sonra her genç kızın yılda 1 kez meme ultrasonu çektirmesi, altı ayda bir elle muayene olması faydalıdır.

RAP Smear testi: Rahim ağzı kanser düşmanı

Jinekolojik muayene kapsamında olan taramaların en mühimlerinden biri de PAP smear testidir. Rahim ağzındaki hücresel değişimlerin gözden kaçmadığı, doğruluk oranı maksimum seviyede olan bu teste rahim ağzı kanseri belirlenebilir. Düzenli PAP smear testi uygulatan, farkındalığı yüksek şahıslarda rahim ağzı kanseriyle karşı karşıya kalma oranı 0’a yakındır.

Menopozdan sonra sıklık azalıyor

Aktif cinsel yaşamı olan kadınların DNA ve HPV taramasına girmeleri mühimdir. Yılda bir kez yaptırmanın iyi olduğu bu testin periyodu, menopoz dönemi geçtiğinde iki yılda bire kadar düşebilir. Rahim ağzının erken belirlenmesinde önem arz eden bu testin yanında günümüzde rahim ağzı kanserine erken teşhis olması amaçlı aşılar da bulunmaktadır. 

Erken Tanı tedavi başarısı için önemli ve büyük bir etken

Kadın sağlığı bakımından mühim olan jinekolojik kontrollerin düzenli şekilde yapılmaması ile birçok problemi getirmektedir. Jinekolojik bütün kanser türleri buna meme de dahil olmak üzere erken teşhis edilmesi halinde tedaviye cevap verir. Senede bir kontrol yapan bir kadın menopoz sonrası yumurtalık kanserine karşı çok ciddi avantaj yakalayabilmektedir. Başka faktörde kadın karnı genişleyebilen bir bölge olduğu için oluşan yumurtalık tümörü rahat bir şekilde ilerleyebilir. 

Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:13/02/2018
Okunma Sayısı:1560
Soru sor