Hamilelik döneminde diş sağlığı için altın öneriler

Hamilelik döneminde diş sağlığı için altın öneriler

Hamilelik dönemide ağız ve diş bakımının doğru bir şekilde yapılması, anne bebek sağlığı açısından önem arz etmektedir. Kalsiyumun doğru bir çizgide tüketilmesi gibi bazı niteliklere dikkat etmek, ağız ve diş problemlerinin önüne geçerek sağlıklı bir doğum sürecine yardımcı oluyor. 

Her hamilelik diş kaybına yol açmaz

Halk arasında söylenilen ve inanılan hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekilmesi ve bu sebeple her bebeğin annede bir diş kaybına yol açacağı algısı doğru değildir. Kimi anne adayları hamilelik döneminde diş ve diş eti sorunlarıyla karşılaşmakta, bunu da hamilelik süreci fikrine dayandırmaktadırlar. Fakat bu dönemde dikkat edilecek kimi hususlar ile ağız ve diş sağlığını muhafaza etmek pek tabi mümkündür. Bunlarım başında anne adayının kalsiyum kaynaklarını bdoğru bir şekilde tüketmesi yer almaktadır.

Süt ve sebzelerin tüketilmesinin önemi

Ağız ve diş sağlığı için hamileliğin tamamında A-C-D vitaminleri fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler alan; meyve ve sebzeler süt ve tahıl ürünleri, et balık ve yumurta ölçülü olarak alınmalıdır. Hamilelik döneminde annenin ve bebeğin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için anne adayının, günlük ortalama olarak 1400 mg kalsiyum alması gereklidir. Anne adaylaru bu dönemde süt ve süt ürünleri ve kalsium bakımından zengin ürünler tüketmelidirler.

Bebeğin Diş Gelişimi

Bebeğin diş gelişimi anne karnındayken başlar. Hamilelikte bebeğin diş gelişimi 5. ve 6. haftalarda oluşmaktadır. Bu dönemde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmesi gereklidir. Anne adayı hamilelik döneminde iyi bir şekilde beslenir, uyulması gerekenlere dikkat ederse diş sorunlarında hiçbir problem yaşamaz.

Ağız hijyenini önemsemek çürükleri önler

Hamilelik döneminde tükürükteki asit miktarı artmakta ve dişler çürümeye yatkın hale gelmektedir. İlk aylarda görülebilen kusma sonrasında, gebelerin ağız hijyenine dikkat etmemesi de çürük riskini arttırmaktadır. Bundan dolayı diş etlerinde problem olan anne adayları ağız hijyenine mutlaka dikkat etmelidirler, aksi takdirde hormonal değişime bağlı olarak dişeti sorunlarında artış meydana gelebilir. Dişetleri kanayan anne adayları ise dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum, dişlerde daha fazla bakteri birikmesine, dişetlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya neden olur.
Hamilelik döneminde tükürükteki asit miktarı artmakta ve dişer çürümeye yakın hale gelmektedir. İlk aylarda görülebilen istifra sonrasında, gebelerin ağız hijyenine dikkat etmeyip, özen göstermemesi de çürük riskini tetiklemektedir. Bunun için diş etlerinde sorun olan anne adayları ağız hijyenine dikkat etmeleri önemli olacaktır. Aksi halde hormonal değişime bağlı olarak diş eti problemleri artar. Diş etleri kanayan anne adayları dişlerini fırçalamaktan beri durabilir. Bu durum, dişlerde daha çok bakteri oluşumuna, diş etlerinde şişkinliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya sebep olur.

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı Ve Tedavisi için Dikkat Edilmesi Gerekenler!

1.    Tatlı yedikten bir süre sonra dişer fırçalanmalıdır.
2.    Kusma durumlarından sonra ağız bakımı eksik edilmemeli, en azından ağız çalkalanmalıdır.
3.    Diş etlerinin kanaması diş fırçalamak için engel teşkil etmemelidir.
4.    Günde en az iki kez diş fırçalama, diş ipi kullanmayla diş bakımı yapılmalı; plak, yemek kalıntısı birikimine engel olunmalıdır.
5.    Hamilelere uygun olarak ağız gargaraları veya tuzlu su ile gargara yapılmalıdır.
6.    Kalsiyum alımına önem verilmelidir.
7.    İlk üç ay etkili diş tedavisine gerek duyulmamalıdır. Tedaviler 5-6 aylara ertelenmelidir. Son 3 ay oldukça mühimdir ve acil                olmayan tedaviler doğum sonrasına ertelenmelidir.
8.    Ağrı kesici veya diğer ilaçların kullanımı doktor tavsiyesi alınırsa yapılmalıdır.
 

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:12/02/2018
Okunma Sayısı:1582
Soru sor