Yeni çıkan benler cilt kanseri belirtisi olabilir

Yeni çıkan benler cilt kanseri belirtisi olabilir

Cilt kanseri yani malign melanom olgularının yarısında ben fazlası normal deri üzerinde oluşmaktadır. Koyu renklidir ve bu yüzden yeni bir ben gibi algılanmaktadır. Özellikle 35 yaşından sonra yeni çıkan ben söz konusu ise mutlaka önemsenmelidir. Bu hastalık genellikle 50 yaş ve üzeri uzun süreli kuvvetli güneş ışınlarına maruz kalan insanlarda kendisini göstermektedir. Solaryum da ultraviyole ışığı yayar ve bu nedenle güneş kadar risk taşımaktadır. Hastaların yarısından azında Melanoma eski bir ben üzerinden gelişim gösterir. Melanoma gelişimi işaretleri arasında eski bir benin renk değiştirmesi, üzerinde kabarıklık,  büyüklüğünün artması, yara oluşması ya da kanama olması sayılabilir.

Ben sayısı 50’yi geçmiş ise…

Şayet bir kişide 35 yaşından sonra yeni ben oluşumu görülüyorsa ve eski bir bende değişiklik gibi bir durum olduysa mutlaka bir uzmana görünülmesi gerektiğini söyleyen Uz. Dr. Avni Bakkal, ayrıca 50 ve üzerinde ben sahibi olanların, daha önce melanoma geçirmiş olanların, ailesinde melanom öyküsü bulunanların ve diğer türde cilt kanserine yakalanmış olanların da yılda bir defa deri muayenesi olmasının gerekliliğini belirtti. Dermatoloji uzmanı genel olarak tüm benleri değerlendirir. Sonrasında dermoskop mikroskobisi ile şüpheli benler detaylı bir şekilde incelenir. Eğer dijital dermoskop kullanılıyorsa görüntülerin fotoğraflanıp saklanması ve her kontrolde karşılaştırma yapılması hastalığın yayılımını ya da tekrarının olup olmadığının incelenmesi açısından yararlıdır. Muayenede çıkacak sonuca göre benin alınması önerilebilir veya belli aralıklar ile takip edilecek olabilir.

Kimler risk grubundadır?

Risk grubunda olan olası hastaları da açıklayan Uz. Dr. Avni Bakkal bunları şöyle sıraladı; açık tenliler, kızıl saçlılar, renkli gözlüler, çilleri olan ve güneşte hızlı bir şekilde kızaranlar risk grubunda değerlendirilmektedir.  

  • Ailesinde cilt kanseri olan varsa,
  • Çok sayıda ben varsa,
  • Daha önce melanoma ya da diğer tür cilt kanser hikayesi varsa,
  • 50 yaşı geçilmiş ise,
  • Uzun süreli güneşe maruz kalınmış, solaryuma giriliyor ise,
  • Çocukluk döneminde ciddi güneş yanığına maruz kalınmış ise cilt kanserine karşı tedbirli olmakta fayda vardır.

Yeni çıkan benler 1-2 ay arayla takip edilmeli

“Vücuttaki benlerin yerlerini ve yapılarını tanımak son derece önemlidir” diyen Uz. Dr. Avni Bakkal sözlerine şu şekilde devam etti, “Bunu tanıyana kadar haftada bir kez, daha sonra ise 1-2 ay arayla kişi kendi muayenesini yapmalıdır. Bir adet boy aynası ile iyi aydınlatılan bir odada ve bir adet el aynası yardımı ile yeni çıkan ben olup olmadığına bakılmalıdır.  Ayrıca eski benlerdeki değişikliklere dikkat etmekte fayda vardır. Vücudu bölgelere ayırarak incelemek faydalı olacaktır. Kulak ve ağız içi, kulak arkasına, parmak araları, koltukaltı gibi bölgelere dikkat edilmelidir, bu bölgeler unutulmamalıdır. Saç diplerini kontrol etmek için aile bireylerinden yardım alınabilir. İleride yapılacak muayenelere kılavuz niteliğinde olması bakımından bir şema üzerine işaretlemeler yapılabilir.”

Bunlara dikkat

Benleriniz eğer,

  • Yapısı düzgün değilse.
  • Kenarlarında düzensizlik söz konusu ise
  • İçinde birden fazla renk barındırıyorsa
  • Çapı büyük seyrediyorsa
  • Yüzey, boyut ve şeklinde değişiklik meydana geldiyse
  • Üzerinde kanama ya da kaşıntılar oluyorsa
  • Ve üzerinde yara mevcut ise uzmana başvurmakta fayda vardır.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:20/04/2018
Okunma Sayısı:1652
Soru sor