Gözaltı Morluklarının Nedenleri ve Çözümleri

Gözaltı Morluklarının Nedenleri ve Çözümleri

Gözaltı mor olan birini gördüğümüz zaman genel olarak vardığımız kanı bu kişinin yorgun ya da uykusuz olduğu yönündedir. Bu varsayım çoğu zaman doğrudur. Çünkü kişiler 2 ya da 3 gün verimli bir şekilde uyuyamadıklarında ya da uzun süre bilgisayar başında kaldıklarında gözaltlarında morarmalar olduğu gözlemlenir. Birçok kişinin gözaltı morluklarından şikâyetçi olduğunu görmemiz mümkündür. Bu durumdan en çok bayanlar şikâyet etmektedir. Bazen gözaltı morluklarının kalıtsal nedenlere bağlandığı da gözlemlenebilmektedir. Aynı zamanda gözaltı morluklarının oluşumunda göz yapısı ile yaş da doğrudan orantılıdır. Ancak gözaltı morlukları tedavisi olmayan bir hastalık değildir. Bu koyu renkli halkalar belirli tedaviler ile tamamen geçirilebilir ya da hafifletilebilir.

Gözaltı morluklarının nedenleri nelerdir?

Kemik yapısı: Bazı bireyler kemik yapıları nedeniyle çukur göz adı verilen bir kafatası yapısına sahiptirler. Bu kafa yapısına sahip olan kişilerde kemik yapısının içeri çökük olmasından kaynaklı olarak gözaltlarına gölge düşmektedir. Bu nedenle kişilerin gözaltları olduğundan çok daha koyu bir şekilde görünmektedir.

Uykusuzluk: Uyku düzeni insanların vücudunda birçok durumu etkilemektedir. Uyku sırasında kişilerin vücutları tam anlamıyla bir yeniden yapılanma süreci yaşamaktadır. Bu süreci sağlıklı bir şekilde tamamlayamayan vücutlarda yüzde soluklaşmalar ve gözaltı morlukları görülecektir. Gözaltı morluklarınızın yanı sıra bir de gözaltı torbalarınız belirginleşmişse uyku düzeniniz üzerinde değişiklikler yaparak yeniden sağlıklı bir yüze kavuşmanız mümkün.

Güneş Işınları: Güneşin altında uzun süre kalmak nedeniyle gözaltlarınızda melanin seviyeniz artabilir. Melanin denilen şey; vücudunuzda bazı bölümleri güneş ışığından korumakla görevli olan koyu renkte pigmentlerdir. Hatta yaz aylarında bronzlaşmanızın nedeni bu pigmentin çalışmaya başlamasıdır. Eğer gözaltlarınızda melanin pigmenti nedeniyle bir morarma olduğunu düşünüyorsanız gözlük takmanız sizin için etkili bir çözüm olacaktır.

Alerji ve Sinuzit Benzeri Hastalıklar: Astım ya da solunum yolunu etkileyen bir hastalığa sahipseniz bu bölgeler hastalıktan fazlasıyla etkilendiği için gözaltı morluklarının sıklıkla görünmesi mümkündür. Gözleriniz egzama tarzında bir hastalık nedeniyle kaşınıyor ve siz sürekli gözleriniz ile oynuyorsanız yine gözaltı morluklarınızın olması normaldir. Göz alerjileri nedeniyle gözleriniz şiştiği zamanlarda da gözaltı morluklarınız belirginleşmektedir. Böyle durumlarda önce gözaltı morluklarına değil öncelikle hastalığa müdahale edilmesi gerekmektedir asi halde gözaltı morluklarınız için uyguladığınız hiçbir tedavi yeterli olmayacak ya da morukları geçirse de yeniden oluşumuna neden olacaktır. Sinüzit rahatsızlığı ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi için sinüzit belirtileri ve tedavisi linkine tıklayabilirsiniz

Doğru Beslenmeme: Beslenme alışkanlığımız hayatımızın her anını etkilemektedir. Yorgunluğumuzun, saç uzamasının, depresyonun, kilo almanın hatta gözaltı morluklarının dahi nedeni kötü beslenmeniz olabilir. Eğer doğru bir şekilde beslenmiyorsanız kanınız ve cildiniz yeterli besin değerlerini almadığı için vücudunuzda bir takım belirtiler ortaya çıkacaktır. Bu belirtilerin başında gözaltı morlukları ve ciltte solgunluklar baş gösterecektir. Bu durumun önüne geçmek için vitamin ve mineralleri doğru bir şekilde vücudumuz için temin etmemiz gerekmektedir. Doğru beslenmemekten kaynaklanan gözaltı morlukları genelde demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Vücudumuzun Su Tutması: Bir takım nedenlerden dolayı vücudunuz su tutabilir. Bu durumlarda vücudunuz sus tutar ve damarlarınız genişler. Aynı zamanda vücudunuzda şişmeler de meydana gelir. Vücudunuz su tuttuğunda ince derinizin altında bulunan ince damarlar belirginleşir ve gözaltı morlularınızın artmasına neden olur. Fazla tuzlu yemek, yeterli su tüketmemek, stres gibi nedenlerden vücudunuzun su tutması mümkündür.

Kalıtımsal Özellikler: Göz renginiz ailenizin genleri ile size gelir. Gözaltı morlukları da genlerle nesilden nesile taşınabilir bir özelliktir. Gözaltınızda bulunan deri vücuttta bulunan en ince derilerden biridir. Kan damarlarınız gri ya da mavi bir renkte gözaltınızdaki deriden görünebilir. Eğer bu bölgede deriniz fazla inceyse damarlarınız daha koyu bir şekilde görünür.

Hamilelik ve Regl Dönemleri: Bu dönemlerde bayanlarda cilt rengi solgun bir hal alabilir. Cildin soluklaşması gözaltı morluklarının oluşmasına neden olabilir.

Çevre Etkenler: Kişilerin alkol, sigara uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkları kanınızdaki oksijenin azalmasına neden olur ve kanın daha koyu bir renk almasına neden olur. Bu durum bağımlı ya da fazla alkol vb. şeyler tüketen kişilerin gözlerinin çevresinin daha mor olmasına neden olmaktadır.

Gözaltı morlukları için Özel Meltem Hastanesi doktorlarından Uzm. Dr. Avni Bakkal bir takım tedavi yöntemleri olduğunu belirtmiştir. Uzm. Dr. Avni Bey 3 adet tedavi yönteminden bahsetmektedir.

Tedavi yöntemleri;

  • Yağ Transferi: Bu yöntem ile gözaltına form kazandırılmaktadır. Kalıtsal nedenlerden oluşan gözaltı morlukları bu yöntem sayesinde giderilmektedir. Eğer cildiniz çok ince olduğu için gözaltı morluğu oluşuyorsa Özel Meltem Hastanesinde bu duruma bir son vermenize yardımcı olacak teknoloji ve deneyim mevcut. Bu yöntem kişilerin yağlanmadan şikayetçi oldukları bölgelerdeki yağın alınıp uygulanmaktadır. Yağ alındıktan sonra kök hücre yardımıyla zenginleştirilip ardından yağ enjeksiyonu yapılmaktadır.
    Bu uygulama sayesinde azalan kolajenin arttırılmasının da sağlandığı gözlemlenmiştir. Yağ transferinin ardından gözaltı morluklarınıza tamamen veda etmeniz mümkündür.
     
  • Gözaltı Işık Dolgusu: Gözaltı morluklarının geçmesi için bir diğer yöntem ise hyalüronik asit içermekte olan ışık dolgusudur. Bu yöntem sayesinde ödem oluşmadan ve olabildiğince doğal bir şekilde gözaltı morluklarından kurtulursunuz. Işık dolgusu; antioksidan, amino asit, vitamin ve mineraller içermektedir. Hyalüronik asit bedeniniz içerisinde doğal bir şekilde bulunmakta olan bir yapıdır. Gözaltı morluklarının oluşmasının en önemli nedenlerinden birisi de bu yapıda görülen azalmadır. Hatta bu dolgu sayesinde göz altı morluklarınızdan kurtulmanın yanı sıra yaşlılık etkilerini de geride bırakmanız mümkündür. Işık dolgusundan sonra kırışıklıklarınız kaybolacak ve göz çevreniz yeniden nemlenecektir. Işık dolgusu hakkında daha fazla bilgi için Işık Dolgusu Hakkında Herşey linkine tıklayınız.
     
  • PRP: Bu işlemde gözaltı morlukları lokal olarak tedavi edilmektedir. PRP işlemi sırasında hastanın kanı bir tüp içine alınmaktadır. Kan laboratuvarda santrfülerji ve tombosit açısından zenginleştirilir. Eğer kişinin kanında eksik bir madde var ise bunlar da labaratuar ortamında kana eklenir.
    Zenginleştirilen sıvı gözaltı dokusuna enjekte edildikten sonra onarıcı etkisini göstermesi beklenir. Bu uygulama sayesinde metabolizma yavaşlamasından kaynaklanan beslenemeyen dokuların yeniden beslenmesi sağlanmış olur.

Özel Meltem Hastanesinde göz altı morluklarında kullanılan medikal tedavi yöntemleri hakkında hızlı bilgi için soru formundan iletişim numaralarınızı bırakak bize ulaşabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:10/12/2015
Okunma Sayısı:16590
Soru sor