Cildinizi Canlandırırken Sivilcelerinizden Kurtulun

Cildinizi Canlandırırken Sivilcelerinizden Kurtulun
Sivilce (Akne Vulgaris) 
 
Akne tıkalı gözenekler (siyah ve beyaz noktacıklar), kırmızı kabarcıklar, iltihaplı kabarıklıklar ve derinin derin tabakalarında kistlerle seyreden bir hastalıktır. Hastalık çoğunlukta yüzde, boyunda, göğüste, sırtta, omuzlarda ve hatta kolların üst bölgesinde görülebilir. Ergenlik döneminde birçok insanda sivilce bulunur. Ayrıca 20 li yaşlara kadar, hatta kırk yaşına kadar sivilce görülebilir. Akne birkaç yıl içinde tedavi edilmeden geriler, fakat bu süreçte tedavisiz kalmaya gerek bulunmamaktadır. Ayrıca tedavi edilmeyen sivilce iz bırakabilir.
 
Akne yaşamı tehdit eden bir hastalık bulunmadığı halde, hastayı psikolojik açıdan negatif etkiler. Bununla beraber sivilceler önemli ve kalıcı izler bırakabilir.
 
Akne nasıl oluşur?
 
Erkeklerde ve bayanlarda erkeklik hormonu ergen dönemde artarak, yağ bezlerini uyarır ve gelişmesine sebep olur. Yağ bezlerinin çok bulunduğu yüz, sırt ve göğüs benzeri alanlarda akne sık görülür. Nadiren akne hormon bozukluklarla birlikte görülebilir.
 
Yağ bezleri folikül dediğimiz saçı da içeren bir kanalda bulunmakta. Yağ bezleri sebum denen yağlı bir maddeyi salgılarlar, bu madde kanal boyunca ilerleyerek deri yüzeyindeki gözeneklerden atılır. Yağ bezi kanalının deriye açıldıkları yere por denilir. Kanaldan salgılanan yağ ve gene kanaldan atılan ölü deri hücreler ile birleşerek ten gözeneklerini tıkar. Böylece bu kanalda rahatlıkla bakteri ürer. Bu bakterilerin ürettiği kimyasal maddeler yağ bezinde iltihabi reaksiyonu uyarır ve böylelikle kanalın duvarı çatlar. Sebum, bakteri ve ölü hücrelerin ten içinde dağılımı kızarıklık, şişme ve iltihabi reaksiyona neden olur.
 
Temizleme
 
Derideki siyah noktalar yağ foliküllerinin deriye açıldıkları yerde yağ ve ölü hücrelerin oluşturduğu tıkaçlar sonucunda gelişir ve siyah noktaların kirle alakası bulunmamaktadır. Normal bir cilt bakımı için cildin iki defa sabunla yıkanması gerekir. Akne kirden kaynaklanmaz. Cildi çok fazla sık ve şiddetli yıkamak aknenin kötüleşmesine neden olur.
 
Tedavi
 
Aknenin kontrolü uzun bir süreyi alır. Bütün sivilce tedavileri sivilceden korunmayı sağlar. Çıkan sivilceler kendiliğinden iyileşirler. Bu iyileşme süre alır. Eğer sivilceleriniz 6-8 haftada iyileşmezse, tedavi değiştirilmelidir. Cildiye uzmanınızın tercih ettiği tedavi aknenizin tipi ve şiddetine göre değişir. Ara sıra akne bu gibi bir döküntü makyaj malzemeleri, losyonlar yahut ağızdan kullanılan ilaçlardan ötürü gelişebilir. Dermatoloji Uzmanınıza derinize uyguladığınız yahut ağızdan kullandığınız tedaviler meselesi için bilgi vermeniz gerekir. 
Dermatoloji Uzmanınız A vitamini ve benzol peroksit içeren ve yağ bezlerinin tıkanıklığını açan ve bakteri üremesini engelleyen krem, jel ve losyonlar reçete edebilir. Bu ürünler ciltte kuruluşa ve soyulmaya yol açarlar. Cildiye uzmanı bu ürünlerin doğru kullanmak ve yan etkilerinden korunmak için gerekli teferruatları size belirtecektir.
Antibiyotiklerde akne tedavisinde deriye uygulanabilir. Bu ürünler daha şiddetli akne vakalarında kullanılır. Kist dediğimiz ten altında ağrılı kitleler mevcut ise dermatoloji uzmanınız bu kistlere kortizon enjeksiyonu yapabilir.
Doktorunuz sivilcelerinizin içini boşaltabilir ve siyah ve beyaz noktalarınızı temizleyebilir. Kendi kendinize sivilcelerinizi patlatmayın veya sıkmayın. Sivilceler sıkıldıklarında daha kırmızı ve şiş hal alırlar ve iz bırakırlar.
Ağız yolu ile tetrasiklin, doksisiklin ve eritromisin içeren antibiyotikler sıklıkla orta yahut şiddetli akne hastalarında özellikle sırt ve göğüs alanında çok fazla çok sayıda aknesi olanlarda kullanılır. Antibiyotikler yağ bezindeki bakteri sayısını ve derideki kızarıklığı doğrudan şekilde azaltır. 
 
Sorunlarınızı beraber çözelim
 
İstanbulda cildiye olan hastaneler den biri olarak sizlere hizmet vermekteyiz. Cildiye doktorumuz ile ilgili detaylı bilgi almak için 0212 644 22 00 numaralı telefondan veya sol taraftan hemen sorun kısmından bize ulaşabilirsiniz.
 
Konu ile ilgili arama cümleleriistanbulda cildiye olan hastaneler, cildiye, dermatoloji, akne nasıl oluşur, cildiye bölümü olan hastaneler istanbul
 
Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:20/11/2014
Okunma Sayısı:10793
Soru sor