Vajinismus tedavisinde botoks ile başarılı sonuçlar

Vajinismus tedavisinde botoks ile başarılı sonuçlar

Kadınlarda cinsel bir problem olarak görülen; vajina girişini çevreleyen pelvis kaslarının normal doğrultunun dışına çıkarak kasılması sonucunda cinsel birleşmede acı ve ağrıya neden olmaktadır.  Bunun neticesinde cinsel birliktelik gerçekleşememe durumu ve psikolojik olarak olumsuz etkilenme boy göstermektedir.

Cinsel birlikteliği engelleyen bir doku olduğunun hissedilmesi, kadınların temel şikayeti durumundadır. Kızlık zarının bu şikayetin sebebi olduğu düşüncesi, rahatsızlığın tedavisinde kızlık zarının cerrahi ile bozulması gibi yaklaşımlar sarf edilmiş ve kullanılmıştır. 
“Vajinismus” terimi 1850 yılında ilk kez kullanılmaya başlanmıştır. Şikayetleri olan kadınlar zaman içinde daha çok incelenmeye tabi tutulmuş; ağrının cinsel birlikteliği engel teşkil edecek şekilde pelvik taban kaslarının kasılmasına bağlı olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple Amerika’da  “Pelvik Miyofasiyal ağrı” olarak değiştirilip, tanımlanmıştır.

TEMEL AĞRI PROBLEMİ OLAN PELVİK KASINA BOTOKS MÜDAHALESİ

Hastalığın sebebinin istemsiz kas kasılması gerçeği olduğunu söylersek, kası gevşetmenin ağrıyı geçirecek bir çözüm yolu olduğunu söylemek de doğru olacaktır. Son 10 yıl içerisinde bu hastalığı olan kadınlara, ağrı hissettikleri pelvik taban kaslarının içine botulinum toksini injeksiyonu yapılmıştır. Amerikan Kadın Doğum Derneği botoks uygulamasının cinsel birleşimde ağrı hisseden kadınlara daha kapsamlı ve ciddi bir şekilde destek olacağını yayınlamışlardır. 

“VAJİNİSMUSUN ÇÖZÜMÜ MÜMKÜNDÜR.”

Vajinismus teriminin, pelvik miyofasiyel ağrıyla değiştirilmesinin daha iyi olacağını düşünerek; bu hastalığın sadece psikolojik yönlü olduğunu sanmaları sebebiyle, kadınların kendilerini suçlaması, aile içi problemleri de göz önünde bulundurduğumuzda kadının ruh halinin değişeceğini, yıpranacağını söylemek doğru olacaktır. Uzun yıllar süren psikoterapi sonucu yaşamak zorunda kalan kadın sayısı azımsanmayacak niteliktedir. Ağrı sebebinin fiziksel bir soruna dayalı olduğunu bilmek, çiftlerin tedavi ile ilgili ümitlerini arttıracaktır.

Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:09/02/2018
Okunma Sayısı:1191
Soru sor