Uzmanlar hipnozla doğuma karşı uyarıyor

Uzmanlar hipnozla doğuma karşı uyarıyor

Özel Meltem Hastanesi Jinekoloğu Op. Dr. Nuray Günay son günlerde popüler hale gelen hipnozla doğumun pek çok riskinin olabileceğini bu nedenle normal yani epidural doğumun tercih edilmesinin daha doğru olacağını söyledi.

Op. Dr. Nuray Günay ünlü bir sanatçının evinde yaptığı doğumla gündeme gelen hipnozla doğumun çok tercih edilen bir yöntem olmadığını ve bunun büyük tartışma yaratmadığını dile getirdi. Dr. Günay, “Hipnozla doğum ülkemizde pek de yaygın olmayan bir yöntemdir. Hipnoz dediğimiz olay uzmanlık ve profesyonellik gerektiren bir durumdur. Yetkisi bulunmayan kişilerin bu işe soyunmaları anne adayını daha çok güç duruma düşürecektir.” dedi.

Şayet anne yine de hipnozla doğumda ısrar ederse anestezi ve reanimasyon ana bilim dalının algoloji yan dalının bununla ilgilendiğini dile getiren Dr. Günay “Bu uzmanlık isteyen bir daldır” diye ekledi.

Hipnozla doğumda gebeliğin en başından doğum sürecine kadar bir sürecin kapsaması gerektiğini dile getiren Dr. Günay, “Anne adayının en başından psikolojik olarak buna hazır olması gerekmektedir. Anne adayı doğru nefes alıp verebilmeli ve hekimin talimatlarına harfiyen uymalıdır. Bu yöntemde hastanın bilincinin kapalı olması söz konusudur. Hasta doğru nefes alma, sağa ve sola dönme gibi talimatları duymayabilir. Hipnozla doğum henüz bilimsel olarak desteklenmiş bir uygulama değildir. Sadece annenin ağrısını etkilediği, duyuyu ortadan kaldıran bir yöntem olarak geçer. Bus ebeple fazla önerdiğimiz bir yöntem olmadığını belirtmemiz gerek.” dedi.

Dr. Günay, hipnozla doğumun suistimale çok açık olduğunu belirterek “3 günlük hipnoz koçuyla bu işi yapmak sağlıklı değil. Bu işin yaygınlaşması suistimalleri de açık hale getirebilir.” dedi.

Fizyolojik Doğum Ağrısı Normaldir

Anne adayının epidural yani normal doğum ve sezaryen ile bilinçli bir şekilde bu sürece hazırlanabileceğini ve hipnoza gerek kalmayacağını belirten Dr. Günay, “Anne adayı doğumdaki ağrılardan dolayı tereddüt yaşıyor. Ancak insanoğlunun tek fizyolojik ağrısının doğum ağrısı olduğu unutulmamalıdır. Yani bunun doğal bir ağrı olduğu akla yerleştirilmelidir. Bunun dışında kalan tüm ağrılar ise patolojiktir. Yani herhangi bir hastalık neticesinde ortaya çıkan ağrılardır.

Doğum sırasında ağrı çekenlerin annelik iç güdülerinin daha yüksek olduğunu belirten Dr. Günay, “Bu sebeple tüm anne adaylarına epidural yani normal doğumu tavsiye ediyoruz. Bilimselliği henüz ispatlanmamış hipnoz ile doğumu ise önermiyoruz. Ayrıca bölgesel anestezi ile anne adayı doğum sırasında büyük ağrılar çekmemekle birlikte doğum sürecine de şahit olabilmektedir.” dedi.

Güncelleme Tarihi:11/05/2024
Yayınlama Tarihi:07/03/2016
Okunma Sayısı:8964
Soru sor