Stres en büyük egzama sebebi

Stres en büyük egzama sebebi

Egzama Sebepleri
Egzama, zamansız uygulanan bir ilaç yüzünden de ortaya çıkabilir diyen Meltem Hastanesi Cildiye Uzmanlarından Uzm. Dr. Avni Bakkal, egzamaya sebep olan etkenleri şöyle sıraladı:

  • 'Ev kadınlarında görülen egzama (el egzaması) çamaşır suyundaki potasyum bikromata, çeşitli çamaşır sularına, hatta lastik eldivenlere bağlı olabilir.
  • En sık görülen temas egzamalarından biri kozmetiklerden ve saç boyasından (para grubu) ileri gelir. Güzellik müstahzarları, özellikle kokulu oldukları zaman, sayısız yüz egzamalarına neden olabilirler.
  • Tırnak cilası tırnaklarda egzama yapmaz, ama göz kapaklarında yapar.
  • Giysilerin yaptığı egzamalar genellikle kauçuktan ve sentetik dokumalardan ileri gelir (oysa, aslı nedeni boyadır, özellikle siyah,mavi ve yeşil renkli boyalar, yoksa hep söylendiği gibi kumaş değil). Boyundaki egzama çoğunlukla yüksek yakalı hırka giyilmesinden ileri gelir.
  • Ayak egzaması ayakkabıdan ileri gelebilir (deri boya, cila ya da yapıştırıcı).
  • Madenler (özellikle nikel) bir temas egzamasına neden olabilir (saat bileziği, zincir vb.).
  • Deri testleri bazen temas egzamasının nedenini ortaya çıkarabilir.
  • Enfeksiyon egzamaları mikrop ya da mantar kökenlidir.
  • Ama enfeksiyon mu egzamaya neden olmuştur, yoksa enfeksiyon mikrop kapan egzamanın mı sonucudur, kestirmek zordur.
  • Sterse bağlı oluşan egzama.'

Tedavi Yöntemleri

Uzm. Dr. Bakkal egzama tedavisiyle ilgili 'Egzamanın ağır olması halinde, kortizonlu krem kullanılabilir. Egzama aktif hale geldiğinde hafif dozlu, kortizonlu kremler ya da merhemler kullanılmaktadır. Hastalık iyileşme safhasına geldiğinde, bu ürünler bırakılmalıdır. Egzama kontrol altına alınsa bile, nemlendirici kullanımı sürdürülür. Egzamanın enfekte olması halinde, doktorun antibiyotik vermesi gerekebilir. Kaşıntının, özellikle gece meydana gelmesi ve uykusuzluğa neden olması durumunda, "antihistamin" türü şurupların yararı olabilir.' ifadelerini kullandı.

Stres Egzaması

'Deri; kişinin iç ve dış ortamları arasında bir sınır oluşturan, duygularımızın ve reaksiyonlarımızın yansımasında önemli rolü olan bir organdır. Yapılan araştırmalarda; dermatolojik hastalıkların yaklaşık yüzde 40'ında, eşlik eden bir psikolojik bozukluk olduğu görülmektedir. Strese bağlı olarak ortaya çıkan deri hastalıkları arasında en sık görüleni ise stres egzamasıdır' diyen Uzm. Dr.. Avni Bakkal, stres egzaması ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Kimlerde Görülür?

Stres egzaması, hayli yaygın bir hastalıktır. En çok 30-50 yaş aralığında görülür. Kadınlarda, erkeklerden daha sık görülür. Hastalık, obsesif kişilik yapısına sahip kişilerde ve alerjiye yatkınlığı olan bireylerde daha sık görülür.

Belirtileri

Bu hastalık; başlangıçta görünür herhangi bir bulgu olmaksızın, kişinin kaşıntı duyması ve sürekli kaşıntı ve sürtünme sonucu ortaya çıkan belirtilerle karakterizedir. Kaşınan bölgelerde zamanla kızarıklık, kepeklenme ve deride kösele benzeri kalınlaşma ile birlikte pul pul deri dökülmeleri ve kabuklu yaralar ortaya çıkar. Egzama ilerlerse, bu bölgelerde zamanla sulantı, ağrı ve açık yaralar ortaya çıkabilir. Daha da ilerlerse bu yaralardan deriye giren bakteriler enfeksiyona yol açabilir. Tedavi edilmezse kaşıntı sürekli bir hal alır ve giderek vücudun değişik yerlerine yayılır.

Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

Vücudun herhangi bir yerinde görülebilmekle birlikte; en sık saçlı deri ense sınırında, sırtta kürek kemiklerinin üzerindeki deride ve bacaklarda ortaya çıkar. Özellikle kullanılan elin ulaşabildiği deri alanlarında, akşamları artan kaşıntı ile kendini gösterir. Hastalık bazen makat bölgesini de tutabilir ve şiddetli dayanılmaz kaşıntıya yol açabilir.

Nasıl Tedavi Edilmeli?

Tedavi edilmeyen ve ihmal edilen durumlarda, deride geri dönüşümsüz belirtiler meydana gelebilir. Deride kalınlaşma ve deri renginde koyulaşma bazen yıllarca sürebilir. Stresin tetiklediği bu hastalık da strese neden olur ve olay bir kısır döngüye girer. Bu nedenle hastalığın erken tanısı ve tedavisi önemlidir. Tedavide kaşıntıyı önleyici sistemik ve lokal ilaçlar ve kremler kullanılır. Altta yatan herhangi bir başka problemin olup olmadığı araştırılır. İleri vakalarda psikolojik destek almada fayda vardır.

Güncelleme Tarihi:23/04/2024
Yayınlama Tarihi:20/12/2012
Okunma Sayısı:103388
Soru sor