Sedef hastalığına karşı çaresiz değilsiniz

Sedef hastalığına karşı çaresiz değilsiniz
Psoriasis olarak da adlandırılan sedef hastalığı bulunduğu yerde kendisini kızarıklık şeklinde belli eder. Derinin üst tabakasında kalınlaşır ve büyüyerek sedef renginde kabuklanmalar meydana gelir. Deri birkaç günde bir kendini yeniler. Derinin üzerinde ölü hücre tabakaları artar. Sedef hastalığı vücudun pek çok yerinde kendisini gösterebilir ancak en sık şekilde dirsek ve dizlerde, bel bölgesi, saçlı deri ve tırnaklarda kendisini gösterir. Bu hastalık bazı hastalarda hafif bazılarında ise şiddetli şekilde kendisini gösterir. Vücudun pek çok yerinde sedef şeklinde kızarıklık ve kabuklanmalar görülebilir. Sedef hastalığı tedavi edilebilir bir sorundur. Sedef hastalığı toplumda %2`lik bir oranda görülebilir. Bu durum hastalığın sıklığını gözler önüne sermektedir. Genç yaştaki kişilerde görülme sıklığı daha fazladır. Eğer ailede bu hastalık geçirilmiş ise diğer bireylerde görülme olasılığı artmaktadır. Sedef hastalığının bulaşıcı etkisi bulunmamaktadır.
sedef hastalığı

Sedef Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Sedef hastalığının tam olarak nedeni bilinmemektedir. Fakat beyaz kan hücrelerindeki bir anormallik ile seyrettikleri düşünülmektedir. İltihaplanma görülür ve deri dökülmeye başlar. Mikrobik bir hastalık olmadığı gibi açık bir yara şekli de değildir. Ciddi rahatsızlıklara iyi gelen fakat bağışıklık sistemini azaltan ilaçların kullanılması sedef hastalığını tetikleyebilir. Bunların dışında stresin önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir. Ani şok ve psikolojik bozukluklar sedefin daha da fazla şiddetlenmesine sebep olmaktadır. Sedefin şiddetlenmesinde bir takım ilaçlar da etkin rol oynamaktadır. Sedef Hastalığının Belirtileri Nelerdir
Sedef hastalığı çocuklarda ve yetişkinlerde farklı belirtiler verebilmektedir. Çocuklarda kırmızı renkte kepekli belirtiler kendisini gösterir. Yetişkinlerde ise hastalığın bütün belirtileri görülmektedir. Kabarıklıklar gittikçe genişler, kabuklanmalar kendisibi belli eder. Yaşlılarda daha belirgin belirtiler ortaya çıkar. Deride kalınlaşma meydana gelmiştir. Bunun yanında koltuk altında, kasıklarda, genital bölgede hastalığın belirtileri görülebilir. Eklem iltihaplanma görülme olasılığı da çok fazladır.
sedef hastalığı tedavisi

Sedef Hastalığı Tedavisi Nasıldır?Uzman doktor öncelikle tedaviyi hangi yöntemle yapacağına karar vermelidir. Bunun için hastanın yaşı, hastalığın seyri ve şiddeti, hastanın yaşam tarzı dikkate alınmaktadır. Tedavideki amaç derinin dökülmesinin engellenmesi ve iltihabın ortadan kaldırılmasıdır. Kullanılacak krem ve losyon ile kaşıntı ve deri üzerindeki kabarıklığın giderilmesi amaçlanmaktadır. Bunun yanında uzman doktor deri üzerine uygulanacak bazı ilaçlar da verebilir. Bunlara kesinlikle uyulmalıdır.
Özel Meltem Hastanesi Cildiye (Dermatoloji) uzman doktorları cilt ve deri hastalıklarına karşı uygun tedavi yöntemlerini uygulayarak hastalığı ortadan kaldırmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:06/05/2025
Yayınlama Tarihi:19/11/2013
Okunma Sayısı:12954
Soru sor