Mantar ve deri hastalıklarına karşı duyarsız olmayın

Mantar ve deri hastalıklarına karşı duyarsız olmayın
Mantarlar günlük yaşantımızda hiç farkında olmadığımız bir şekilde çıkabilmekte ve kişiyi sıkıntıya sokan sonuçlar doğurabilmektedir. Mantar dediğimiz deri ve tırnakların altında çoğalan sadece mikroskop sayesinde görülebilen küçük organizmalardır. Bu tip organizmalar havlularda, ayakkabı ve terliklerde, bahçede, evde, halılarda bulunabilirler. Tüm mantar hastalıkları bulaşıcı olmakla beraber kolaylıkla yayılabilmektedirler. Ayak ve tırnaktaki mantarlar tedavi edilmez ise vücudun diğer bölgelerine yayılma özelliği gösterirler. Mantarlar Nasıl Ortaya Çıkar?Mantarların en büyük özelliği üremek için sıcak ve neme ihtiyaç duymasıdır. Sıcak iklimler mantarların üremesi için ideal ortamlardır. Plajlar, havuzlar, yatılı okullar, güzellik salonları, camiler gibi ortak kullanım alanlarında terlik ayakkabı gibi eşyalar mantarların bulaşması için ideal ortamlardır. Ayrıca ayakkabı vurması, su, pişikler, çorap, deterjan sentetik giysiler de mantarların gelişimine katkıda bulunmaktadırlar. Ayaktaki mantar hastalığı tedavi edilmediği takdirde tırnaklara bulaşabilmektedir. Tırnak mantarı dediğimiz şey genellikle basit bir yaralanma olarak başlar. Şayet bir mantar deriye bulaşırsa kişi mantar hastalığına yakalanmış demektir. Mantar her ne kadar farklı yöntemlerle kapatılabilse de uzman bir cilt hastalıkları doktoruna görünmek faydalı olacaktır. Mantarı kapmış olan bir kişi bu hastalığı kolaylıkla bir başkasına geçirebilir. Kişisel eşyaların kullanımı ile mantar hızla yayılabilir. Bu hastalığa yalnızca insanlar değil, kediler ve köpekler de yakalanabilir. Hayvanlardan da bu hastalığın geçebileceği unutulmamalıdır.
mantar

Dermatoloji Bölümüne BaşvurunŞayet böyle bir enfeksiyon kapılmış ise bir doktora başvurmakta fayda vardır. Deri hastalıkları gerekli tedbirler alınmadığı müddetçe bulaşıcı ve tehlikeli olabilmektedir. Mantar hastalığı üzerinde kıl olmayan derilerin düz kısımlarında kendilerini göstermeye meyillidirler. Genç yaştakilerde erişkinlere oranla daha fazla yayılma gösterirler. Mantar hastalığı kasıkları da etkilemektedir. Kasıklarda görülen mantar hastalığı genellikle erkeklerde, çok spor yapan gençlerde kendini belli eder.
tırnak mantarı

Mantar hastalığı genel olarak pul pul kırmızı bir nokta olarak başlar. Bu nokta zamanla dışa doğru yayılım özelliği gösterir. Halka şeklini alır. Kasıklarda beliren mantar hastalığının biraz daha farklı belirtileri vardır. Halka şeklinde bir döküntü olmaz fakat baldırların en üstünde kıvrımlanan yerin çevresinde deride geniş bir alanın kızarmasına sebep olur.Özel Meltem Hastanesi Cildiye Bölümü doktorları, mantar dahil tüm cilt sorunlarıyla ilgilenmekte, en uygun tedavi yöntemi ile hastayı sağlığına kavuşturmaktadır.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:12/11/2013
Okunma Sayısı:12538
Soru sor