Kurdeşen tehlikesine dikkat

Kurdeşen tehlikesine dikkat

Kurdeşen dediğimiz deri hastalığı alerjik deri döküntüsü olarak bilinmektedir. Özellikle yaşı küçük çocuklarda belirgin ve sık görülmektedir. Hastalıkta en büyük belirti kırmızı lekelerdir. Tatlı kaşıntılara sebep olur ve insanı çok rahatsız eder. Kronik ve akut olmak üzere iki çeşittir. Kısa süreli alerjik olanına akut, uzun sürelisine kronik denmektedir. Akut ürtikerin belirli nedenleri vardır. İlaçlar, arı sokması, evcil hayvanlar, deniz mahsulleri gibi etkiler hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir. Bazı insanlar aşı veya ilaca karşı tepki gösterebilmektedirler. Kronik ürtiker ise derinin güneş ışığına aşırı bir şekilde maruz kalması ve alerjik hastalıklar ile ortaya çıkar.

Kurdeşen Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalık deri üzerinde herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. Kırmızı pullar şeklinde kendisini belli eder. Ve bu şekilde yayılım gösterir. Yüksek ısıya maruz kalındığı takdirde kaşıntı ve yayılma durumu artacaktır. Bazı lekelerin üzerinde kepeğimsi şekildedir. Bu kepeğimsi şekiller pul pul dökülür. Kaşıntı özellikle gece yarıları ve sıcak alanlarda kendisini göstermektedir ve kişiyi oldukça rahatsız eder. Yayılımı oldukça hızlıdır. Kaşıntı ile hızla yayılım gösterir.

Kurdeşen Hastalığı Tedavisi

Öncelikle bir Cildiye doktoruna muayene olmak gereklidir. Uzman doktor hastalığa bağlı olarak uygun krem ve ilaçlar önerecektir. İlaçlar kontrollü ve devamlı bir şekilde kullanıldığında hastada bir rahatlama olacaktır. İlaçlar bittiğinde hastalık tamamen geçmiş olmaz. Yine doktor gözetiminde tedaviye devam edilmelidir. İlaçlar bittiğinde sıcak alanda bulunulduğunda ya da alerjik besinler tüketildiğinde bu hastalık yine kendisini belli edecektir.

Genel olarak alerjik hastalıklarda önemli olan alerji yapan maddenin sürekli tüketilmemesi gerektiğidir. İnsanlar bazen alerjiye neden olsa da boşvermişlik sergileyebilir ve gıda alımına devam edebiliyorlar. Bu içine düşülen çok yanlış bir durumdur. Yine aynı şekilde hassas ciltlerin güneş ışığına fazla maruz kalmamaları önemlidir. Bu tip ince detaylara dikkat etmek gerekir. Aksi durumda hastalığın sürekli kendisini göstermesi kaçınılmazdır. Kraker, çikolata, cips gibi yiyecekler aşırı tüketildiğinden alerjiye sebebiyet vermektedirler.

Hastalık kendisini gösterdiğinde genellikle doktor ilaç tedavisine başlayacaktır. Fakat gelişigüzel ilaç alınmamalıdır. Doktor yapacağı muayeneden sonra uygun ilaçları söyleyecektir. Bu tip durumlarda mutlaka bir Cildiye (Dermatoloji) bölümü doktorlarıyla görüşmek gerekmektedir. Özel Meltem Hastanesi Cildiye (Dermatoloji) bölümü uzman doktorları gerekli muayeneleri yapıp en uygun tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.

 

 

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:08/01/2014
Okunma Sayısı:17481
Soru sor