Kepek nedir, neden olur?


Kepeğin Oluşma Nedenleri Nelerdir?
Kepek cilt hastalıklarının en sık rastalananlarındandır. Hastanemiz Cildiye bölümünde teşhisi ve tedavisi yapılmaktadır. Kepeğin Latince adı Pityriasis capitistir. Bu durum aslında seboreik egzemanın inflamatuar olmayan hafif bir formudur.
Normalde insan derisi kendini yenilediğinden deri yüzeyinde bulunan ölü hücreler altt aoluşan yeni hücreler tarafından atılır.
Kepek probleminde bu süreç aşırı hızlanmıştır ve çok sayıda hücre atılımı olduğundan, bu hücreler kümeler oluşturarak gözle görülebilir hal alabilirler.

Özellikle kepek problemi koyu renkli kıyafetler giyildiğinde belirgin hale gelir. Ayrıca saçta kaşıntı da bulunabilir.

Bir çok kişi kepek probleminin saçlı derilerinin kuru olmasına bağlarlar. Bu nedenle de saçlarını şampuanla yıkamayı bırakır veya daha seyrek olarak yıkarlar. Çünkü yıkamanın saçları daha çok kurutacağını düşünürler. Fakt bu durum doğru değildir.
Kepeklenme sadece deri hücrelerinin döngüsü arttığında gelişir. Kepeklenmenin derimizde normalde de bulunan Pityrosporum ovale denilen bir mantarın miktarını aşırı arttırması sonucu geliştiği düşünülmektedir.

KEPEK ENGELLENEBİLİR Mİ?

Kepekten kesin olarak kurtulunmasa da, bu durum kontrol altına alınabilir. Bu durum yaş ilerledikçe gerileyebilir.

KEPEK NASIL KONTROL ALTINA ALINABİLİNİR?

Kepek Şampuanları: Kepek şampuanları antimikrobial selenyum sülfit veya zinc pirithion içerirler ve hafif kepeklenme de faydalıdırlar. Bu ajanlar yaygındırlar ve Pityrosporum ovale\'ye etkilidirler.
Antifungal şampuanlar: Bu şampuanlar ketakanazol içerirler ve hala kepek tedavisinde etkilirdirler. Tedaviye dirençli şiddetli kepekler için iyi bir seçenektir ve Pityrosporum ovale sayısını azaltır.
Bu şampuanların kepeği geçirmesi için haftada 2 kez 2-4 hafta kullanılması gerekir. Bu kullanımdan sonra yeniden gelişimin engellemek için her 1-2 haftada bir kullanılmalıdır.

EĞER BU TEDAVİLERE CEVAP ALINAMAZSA NELER YAPILABİLİNİR?


Eğer bu şampuanların kullanımından sonra kepeğiniz geçmezse,
Daha şiddetli hale gelirse,
Vücudun başka yerlerinde de pullanam gelişirse bu durum seboreik egzema, diğer egzemalar veya sedef hastalığının belirtisi olabilir. Bu durumda bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Ani gelişen , çok şiddetli kepeklenme veya seboreik egzema, eğer oyaşa kadar bu tarz problemi olmayan orte yaşlı bir kişide gelişirse bu durum AIDS\'in bir belirtisi olabilir.

Uzm.Dr.Murat BULUT
MELTEM HASTANESİ
Cİldiye Uzmanı

Not: Cildiye branşımız için internet sitemizden e-randevu alabilir veya 0 212 644 22 00 no 140 dhl.numaradan
bilgi edinebilirsiniz
Güncelleme Tarihi:23/04/2024
Yayınlama Tarihi:01/04/2008
Okunma Sayısı:57499
Soru sor