Kadınlarda kısırlık ve tedavisi

Kadınlarda kısırlık ve tedavisi
Toplumumuzda %20`lik bir oradan kendi rızasıyla çocuk sahibi olamayan çiftler görülmektedir. Bunların arasında %50`lik bir bölümünü kadın kusuru oluşturmaktadır. Kadınlarda kısırlığın en önemli nedeni kadının her ay bir yumurta üretmesi gerekirken bu yumurtayı üretememesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Bu olayın adı yumurtlama bozukluğudur.İkinci olarak kadınlarda kısırlığın sebebi olarak yumurtalık kanallarının tıkanması görülmektedir. Yumurtalık kanalları yumurtalıklarda bulunan yumurtayı kaparak içine almaktadır. Sonrasında rahimden gelen sperm ile beraber döllenme yumurtalık kanalının içerisinde olur. Kanallarda iyi işlev görmeme, tıkanma, yapışıklıklar, yumurta ve spermi birbirine yaklaştıran milyonlarca küçük tüycüğün işlevselliğini yitirmesi sonucu kısırlık dediğimiz sorun ortaya çıkmaktadır. Sözü geçen yumurtalık kanalındaki sorunlar genelde hiç çocuğu olmayanlarda değil de ilk çocuğu olduktan sonra ikinci çocuğu olamayanlarda görülmektedir.
kadınlarda kısırlık

Kadınlarda kısırlığın bir diğer sebebi olarak yumurtalık veya periton dediğimiz karın zarının rahmi ve yumurtalıkları örten kısmında, peritonda meydana gelmiş bir takım hastalıklardır. Bu hastalıkların başında geçirilmiş olan iltihaplar gelmektedir. Bu iltihaplar zarda yapışıklıklara neden olur. Bu yapışıklıklar yumurtanın yumurtalıktan atılması ya da atılan yumurtanın yumartalık kanalına düşmesi ve faaliyetini gerçekleştirmesini zor hale sokmaktadır. Yine bu bölgede bulunan endometriozis denen özel bir hastalık kısırlığa neden olabilmektedir.Bu tip durumlarda cerrahi yönteme başvurulabilir. Çünkü bebeğin olması için rahmin de normal işlevini yerine getirmesi gerekmektedir. Günümüzde kadının çok geç evlenmesi ve buna bağlı olarak oluşan yumurta yaşlanması dediğimiz durumun oluşmasıyla da kısırlık meydana gelebilir. Bu durum annenin menopoz durumuyla da alakalıdır. Bu sebeple her genç kızın annesinin menopoz yaşını sorması ve buna göre evlilik, çocuk sahibi olma durumları aylanmalıdır.Vakit kaybetmeden Doktora Başvurun
Kısırlık insanların başına gelebilecek doğal bir durumdur ve bu durumda doktora başvurmaktan çekinmemek gerekir. Uzman doktor yapacağı muayene ile tanıyı koyacaktır. Tanı ile birlikte kadındaki kısırlığı gidermek için en uygun tedavi yöntemini de devreye sokacaktır. Öncelikle kısırlık nedeni araştırılır ve uygun tanı konur. Kısırlık etkenine göre seçilecek tedavi uygulanır. Seçilecek tedavinin sonucunu görmek en az 3-6 ay sürecektir. Bu süre zarfında hastanın sabırlr göstermesi gerekecektir. Tedaviden tam sonuç alınamayacak ama doğurganlığı artıracak çiftlere durum açık bir şekilde ifade edilir. Tedavide kadının yaş faktörü ve tedavinin uygulanabilirliği göz önüne alınır. Özel Meltem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümü uzman doktorları kadınlarda kısırlık sorunun neyden kaynaklandığını bularak gerekli tedavi yöntemini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/01/2014
Okunma Sayısı:11311
Soru sor