Hipertansiyon riskine karşı dikkat

Hipertansiyon riskine karşı dikkat

Tansiyon diye tanımladığımız durum kalbin vücuda kanı dağıtmak maksadıyla kullandığı güç anlamına gelmektedir. Kan basıncının normalden büyük olması durumu hipertansiyon olarak açıklanır. Bazı insanlar tansiyon ve hipertansiyon kavramlarını karıştırmaktadırlar. Kalıcı olan ve sürekli kontrol altında tutulması gereken hastalık ile stres ve üzüntüye bağlı zaman zaman ortaya çıkan tansiyon birbirinden farklıdır. Bu hipertansiyon olarak adlandırılmaz. Tansiyon yaşla birlikte sık bir biçimde ortaya çıkmaya başlar. Hipertansiyon olarak adlandırılabilmesi için büyük ve küçük tansiyondan birisinin normalden yüksek olması gerekir. Hipertansiyon kalıcı bir hastalıktır. Sonucunda sakatlık ve ölüme varan sonuçlar doğurabilmektedir.
 
Hipertansiyon Belirtileri

Hipertansiyon bazı kesin belirtiler dahilinde kendisini göstermeye başlamaktadır. Baş ağrısı, bulantı, çarpıntı, nefes darlığı, burun kanaması, yorgunluk, bacaklarda şişlik, merdiven çıkarken çabuk yorulma, gece sık idrara çıkma gibi belirtiler mevcuttur. Günümüzde her 6 kişiden birinde kan basıncı yüksekliği görülmektedir. Kan basıncının çok yükseldiği durumlarda yüz ve vücutta karıncalanma, dilde peltekleşme, çift görme gibi durumlar ortaya çıkabilir. Yalnız bu her hastada aynı şekilde olacak diye bir şey yoktur. O sebeple hastada kan basıncı ölçümü yapılmalıdır. Tansiyon hastalarına genellikle yılda 1-2 defa kan basıncı ölçümü yaptırmaları tavsiye edilmektedir.

Hipertansiyon Tedavisi

Hipertansiyonun tedavisi tehlike altında olan organların hasarını önlemek ve vücutta sakatlık veya ölümleri ortadan kaldırmaya yöneliktir. Hipertansiyon tedavisi ömür boyu süren bir tedavi sürecini gerektirir. Hipertansiyona sebep olan başka hastalıklar varsa bunlar saptanmalı ve onların ortadan kaldırılmasına yönelik bir tedavi uygulanacaktır. Şayet hipertansiyonun nedeni belirlenemez ise kan basıncını düşürmeye yönelik tedavi uygulanmalıdır. Hastalardan yaşam düzeninin değiştirilmesi istenir. Bu tedavi açısından oldukça önemlidir.

Hastadan egzersiz yapması, alkolü sınırlaması ve sigarayı bırakması istenir. Şişman hastalardan kilo vermesi istenir. Kilo kaybıyla beraber kan basıncı kontrolü de kolay bir hal alacaktır. Hipertansiyon, hiç belirti vermeden de kendisini gösterebilir. Hipertansiyon böbrek yetmezliği, kalp krizi, felç gibi durumlara kapı açmaktadır.

Belirtiler olsun veya olmasın insanların mutlaka kan testlerinden geçmesi gerekmektedir. Hipertansiyon kendisini belli etmeden de ilerleyebildiği için bu kontroller ihmal edilmemelidir. Özel Meltem Hastanesi Dahiliye bölümü uzman doktorları gerekli testleri yaparak kişide olası hipertansiyon hastalığını ortaya çıkartmakta, gerekli tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.

Güncelleme Tarihi:02/05/2024
Yayınlama Tarihi:21/02/2014
Okunma Sayısı:8914
Soru sor