Gastrit ciddi hastalıkların habercisi olabilir

Gastrit ciddi hastalıkların habercisi olabilir

Gastritin her yaşta görülmekle birlikte genel olarak erişkin yaştaki bireylerde ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Sinem Evsine, aniden ve yavaş bir şekilde gelişen gastritin 2 ayrı grupta incelendiğini dile getirdi. Ağrı kesici ilaçlar, aspirin, stres, alkol kullanımı akut gastritin önünü açarken genellikle çocukluk döneminde kirli sudan bulaşan helikobakter pylori adı verilen ve mide iç duvarında yaşayan bakteri gastritin en önemli nedenlerinin başında gelmektedir. Pek çok kişinin günümüzde karşı karşıya geldiği gastrit safra reflüsü ve bazı enfeksiyonlar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Gastritin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmeyen gastrit ile beraberinde mide iç duvarında çeşitli doku değişiklikleri ortaya çıkarabilir. Bunun neticesinde genetik yatkınlık da var ise kanserojen maddelere maruz kalan kişiler kanser gibi ciddi bir tehlike ile karşılaşabiliyorlar.

Mide şikayetleriniz geçmiyor ise…

Gastrit belirtilerinin hastadan hastaya farklılık gösterdiğini belirten Dr. Sinem Evsine genellikle belirtilerde ağrı, mide yanması, bulantı, kusma, geğirme, şişkinlik hissi, erken doyma, yemeklerden tiksinme ve iştahsızlık gibi şikayetlerin olduğunu söyledi. Ayrıca bu tip şikayetleri olan hastaların mutlaka hızlı bir şekilde uzman bir uzmana başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.

Gastrit tanısı hasta öyküsü ile beraber yapılacak muayene ile kolay bir şekilde konulabilmektedir.  Fakat hastada şiddetli bir ağrı varsa,sürekli bulantı ve kumsu durumu görülüyorsa ve akabinde kilo kaybı bunu izliyorsa ya da bu belirtiler 55 yaş üzerindeki kişilerde yeni ortaya çıkmışsa daha ileri tetkiklere ihtiyaç duyulabilir.  Endoskop denilen mide iç uç kısmına kameralı bir alet ile bakılmalıdır. Bu en önemli tetkiktir ve doğru tanı bu şekilde konulabilmektedir.

Gastrit hastalarına önemli öneriler

Gastrit hastalarına önemli önerilerde bulunan Dr. Sinem Evsine yaşam tarzı değişiklikleri, diyet ve ilaç tedavisine işaret etti. Dr. Evsine önerilerini şu şekilde sıraladı;

  • Gıdalar iyi çiğnenmeli ve öyle yutulmalıdır.
  • Hızlı yemek yeme alışanlığına son verilmeli.
  • Baharatlı, aşırı yağlı yemekler ile kızartma tüketimi bırakılmalı.
  • Sigara ve alkol bırakılmalı.
  • Sosis, salam, sucuk gibi yiyecekler tüketilmemeli.
  • Gazlı içecekler yerine su tercih edilmeli.
  • Çok sıcak ya da çok soğuk içecekler tüketilmemeli.
  • Taze meyve sebze tüketimine ağırlık verilmeli.
  • Eğer hastada asit baskılayıcı ilaçlar, helikobakter pylori pozitif saptanmışsa buna yönelik antibiyotiklere yönlendirilmelidir. İlaç ve diyet önerileri ile genellikle gastrit başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Uzman doktor tarafından düzenli takipler yapılmalı,  ihmal edilmemelidir.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:11/05/2018
Okunma Sayısı:5531
Soru sor